Podijeli ovu stranicu: 

Kancelarka Angela Merkel raspravljala je o svojoj viziji budućnosti Europe s eurozastupnicima © Europska unija 2018 – EP  

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je raspravljala o budućnosti Europe sa zastupnicima i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom."Tolerancija je duša Europe i bitna temeljna vrijednost europske ideje", rekla je Merkel. Ta duša je napregnuta posljednjih godina, s mnogim različitim izazovima kao što su javni dug, terorizam, ratovi koji se vode blizu našeg kontinenta, migracije, digitalizacija ili klimatske promjene.


Sve se to može uspješno riješiti jedino ako Europa djeluje ujedinjeno i ako se "bavimo interesima i potrebama drugih kao našima. Solidarnost se temelji na toleranciji i to je snaga Europe. To je dio našeg zajedničkog europskog DNK i podrazumijeva prevladavanje nacionalnih egoizama".


Solidarnost također znači da, ako oslabite vladavinu zakona u jednoj zemlji ili napadate slobodu medija u drugoj zemlji, to činite cijelom EU-u. Također je dodala da "ako pokušate riješiti probleme stvaranjem novih dugova, zanemarujete preuzete obveze i postavljate pitanje temelja za snagu i stabilnost eurozone".


EU će govoriti jednim glasom na globalnoj sceni


Da bi se "prepoznala u globaliziranom svijetu, Europa svoju sudbinu mora čvrsto držati u svojim vlastitim rukama, jer su vremena u kojima bismo se bezuvjetno oslanjali na druge završena", rekla je Merkel. Uspostavljanje stvarne europske vojske, kao dodatak NATO-u, "pokazat će svijetu da nikada više neće biti rata među europskim zemljama".


Također je naglasila da su gospodarski rast, istraživanja i inovacije od vitalnog značaja za Europu i ukazala na potrebu za ovisnim graničnim kontrolama Frontexa i zajedničkom europskom sustavu azila.


"Europa je naša najbolja prilika za mir, napredak i dobru budućnost. Ne smijemo propustiti da ova prilika propadne; ovo dugujemo sebi i prošlim i budućim generacijama. Nacionalizam i egoizam ne smiju nikada više imati priliku ponovno procvjetati u Europi. Tolerancija i solidarnost su naša budućnost. I za takvu budućnost se vrijedi boriti", zaključila je.


Intervencije govornika možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Uvod od strane predsjednika Antonia Tajanija

Angela MERKEL, njemačka kancelarka

Jean Claude JUNCKER, predsjednik Komisije

Manfred WEBER (EPP, DE)

Udo BULLMANN (S&D, DE)

Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, PL)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Ska KELLER (Greens/EFA, DE)

Gabriele ZIMMER (GUE/NGL, DE)

Nigel FARAGE (EFDD, UK)

Marcus PRETZELL (ENF, DE)

Angela MERKEL, odgovor