Podijeli ovu stranicu: 

Troje predsjednika daju izjave o budućnosti Europe  

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli: „Bez pravila prevladat će najsnažniji, a najslabiji će ostati isključeni“.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Europskog parlamenta Sassoli je izjavio: „Upitajte se - zbog čega nas svi danas žele podijeliti? Zbog toga što kada postoje zajednička pravila, živimo bolje i branimo slabije. Kada nema pravila, samo najsnažniji prevladavaju. Možda se oni koji nas žele podijeliti boje svijeta u kojem vladaju pravila. U ovom trenutku vjerujem da važnost EU-a leži u odgovoru koji smo u mogućnosti dati na ovo pitanje. Ne samo za sebe, već i za globalni svijet koji mora živjeti prema pravilima. Bez pravila, prevladat će najsnažniji, a oni najslabiji će ostati isključeni. A EU to ne želi.“

Nakon jučerašnjeg sastanka u „Kući Jeana Monneta“ u Francuskoj, na kojem su razmatrali buduće izazove s kojima će se suočavati Europska unija, predsjednici David Sassoli, Charles Michel i Ursula Von der Leyen danas su dali izjave u Parlamentariju, centru za posjetitelje u Bruxellesu.

Budućnost Europe: izjava predsjednika Europskog parlamenta Davida SASSOLIJA

Budućnost Europe: izjava predsjednika Europskog vijeća Charles MICHELA

Budućnost Europe: izjava predsjednice Europske komisije Ursule VON DER LEYEN

Odlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU-a novo je poglavlje u povijesti Europske unije, a današnjim izjavama nastoji se ukazati na konkretne unutarnje i vanjske izazove koje treba riješiti u nadolazećim godinama te mogućnosti boljeg uključivanja građana, civilnog društva i nacionalnih parlamenata u rasprave i donošenje odluka koje će oblikovati budućnost Europe.