Parlament odobrio nova pravila o digitalnim autorskim pravima 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • internetske platforme odgovorne su za sadržaj koji prenesu korisnici 
  • neki preneseni materijali, kao što su memeovi ili GIF-ovi, izričito su izuzeti iz primjene ove direktive 
  • poveznice na novinske članke, popraćene “pojedinačnim riječima ili vrlo kratkim isječcima” mogu se slobodno dijeliti  
  • novinari moraju dobiti dio svih prihoda povezanih s autorskim pravima koje dobiju njihovi izdavači 
  • na start up platforme primjenjuju se blaža pravila  
Europski parlament usvojio nova pravila o autorskim pravima  

Kreativne snage (creatives) i izdavači vijesti imat će bolju poziciju za pregovore s internetskim divovima, a uključene su i mjere zaštite slobode izražavanja.

Parlament je na plenarnoj sjednici usvojio direktivu s 348 glasova za, 274 protiv i 36 suzdržanih. Time je u Europskom parlamentu okončan zakonodavni postupak koji je započeo 2016. Sada je na državama članicama da tijekom narednih tjedana prihvate odluku Europskog parlamenta. Ako države članice prihvate danas usvojeni tekst u Parlamentu, on će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu, a države članice imaju dvije godine da počnu provoditi direktivu.

Ovom se direktivom želi osigurati da se prava i obveze iz zakona o autorskim pravima također primjenjuju na internet. YouTube, Facebook i Google News neki su od primjera na koje će ovaj zakon imati najveći učinak.

Direktivom se također nastojali osigurati da internet ostane prostor za slobodu izražavanja.

Konferencija za tisak s izvjestiteljem Axelom Vossom i eurozastupnicima Helgom Trupel i Sajjadom Karimom održat će se u 15.00, a možete je pratiti ovdje.

Tehnički divovi dijelit će prihod s umjetnicima i novinarima

Direktivom se nastoji je povećati izglede nositelja prava, osobito glazbenika, izvođača, scenarista (kreativne snage), kao i izdavača vijesti, da ispregovaraju bolje nagodbe kada se njihova djela koriste na internetskim platformama. To će se omogućiti tako što će internetske platforme biti izravno odgovorne za sadržaj koji se prenosi na njihovim stranicama, a izdavačima vijesti automatski će se dati pravo da pregovaraju u ime svojih novinara u pogledu vijesti koje se objavljuju servisi za prikupljanje vijesti.

Očuvanje slobode izražavanja

Niz odredaba posebno je osmišljen kako b se osiguralo da internet i dalje bude prostor na kojem je moguća sloboda izražavanja.

Objavljivanje isječaka tuđih članaka s vijestima izričito je izuzeto iz primjene ove direktive i može se odvijati kao i dosad. Direktiva, međutim, također sadrži odredbe kojima se izbjegava mogućnost da servisi za prikupljanje vijesti to zloupotrebljavju. "Isječak" se stoga može nastaviti prikazivati primjerice u vijestima na usluzi Google News, ili kada se članak podijeli na Facebooku, pod uvjetom da je "vrlo kratak".

Prijenos zaštićenih djela u svrhu citiranja, kritike, recenzije, karikature ili parodije je zaštićen, osiguravajući da memeovi i GIF-ovi i dalje biti dostupni i dijeljivi na internetskim platformama.

Bez utjecaja na mnoge mrežne platforme

U tekstu se također navodi da će prijenos radova na online enciklopedije na nekomercijalan način, kao što je Wikipedia ili softverske platforme otvorenog koda, kao što je GitHub, automatski biti izuzete iz područja primjene ove direktive. Na start-up platforme primjenjivat će se blaže odredbe nego na velike, etablirane platforme.

Snažnija pregovaračka prava za autore i izvođače

Autori i izvođači moći će zahtijevati dodatnu naknadu od distributera koji iskorištavaju njihova autorska prava, kada je prvobitno dogovorena naknada nesrazmjerno niska u usporedbi s dobiti koju distributer ostvaruje.

Pomoć u modernom istraživanju i očuvanju baštine

Direktivom se nastoji olakšati slobodna uporaba materijala na koja postoje autorska prava u tehnici rudarenja teksta i podataka čime se europskim znanstvenicima omogućuje da budu konkurentniji nego prije u tom smislu. Ograničenja iz direktive o autorskim pravima ne primjenjuju se ni na sadržaj koji se koristi za podučavanje ili objašnjavanje.

Direktivom se također dopušta da se takvi sadržaji besplatno upotrebljavaju u svrhu očuvanja kulturne baštine. Nedostupna djela (koja se više ne komercijaliziraju) mogu se upotrebljavati kada ne postoji zajednička upravljačka organizacija koja bi izdala dozvolu.

Kako ova direktiva mijenja status quo

Internetske kompanije trenutno imaju malo poticaja za potpisivanje poštenih ugovora o licenciranju s nositeljima prava, jer se ne smatraju odgovornima za sadržaj koji njihovi korisnici prenose. Oni su samo dužni ukloniti sadržaje koji krše autorska prava, kada ih nositelj prava to zatraži. Međutim, to je nezgodno za nositelje prava i ne jamči im pravedne prihode. Podizanjem odgovornosti internetskih kompanija povećat će se šanse nositelja prava (osobito glazbenika, izvođača i scenarista, kao i izdavača vijesti i novinara) da osiguraju pravedne ugovore o licenciranju, čime će dobiti pravedniju naknadu za korištenje njihovih djela koja se digitalno koriste.

Izjava

Izvjestitelj Axel Voss (EPP, Njemačka) izjavio je: „Ova direktiva važan je korak ka ispravljanju situacije u kojoj je bilo moguće da nekolicina tvrtki zarađuju ogromne iznose novca, a da pri tome ne plaćaju tisuće kreativaca i novinara o čijem radu ovise.”

Istovremeno, ova direktiva sadrži brojne odredbe kojima će se jamčiti da internet ostane prostor slobodnog izražavanja. Ove odredbe same po sebi nisu bile nužne jer direktiva neće stvarati nova prava za nositelje prava. Ipak, saslušali smo primjedbe i odlučili dvostruko jamčiti slobodu izražavanja. 'Memeovi', 'GIF-ovi', i 'isječci' sada su više zaštićeni nego ikada prije.

Također mi je drago što danas dogovoreni tekst posebno štiti start-upove. Vodeće tvrtke budućnosti danas su start-up poduzeća, a raznolikost ovisi o velikom skupu inovativnih, dinamičnih i mladih tvrtki.

To je sporazum kojim se štiti kvaliteta života ljudi, štiti demokracija braneći raznolik medijski prostor, jača sloboda izražavanja, potiče pokretanje poduzeća i tehnološki razvoj. On pomaže da internet bude spreman za budućnost i da to bude prostor koji koristi svima, a ne samo moćnima."