Zastupnici traže nadzor izravnih stranih ulaganja u EU  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AP Images/European Union-EP  

Zastupnici su 14. veljače usvojili prijedlog za uspostavu pravnog okvira za provjeru izravnih stranih ulaganja u Europsku uniju.

Prijedlog omogućuje suradnju između Komisije i vlada EU-a o tome kako rješavati slučajeve u kojima određena strana ulaganja u jednoj državi članici mogu utjecati na sigurnost ili javni red. Cilj je osigurati da strana ulaganja ne predstavljaju prijetnju ključnim infrastrukturama, pristup osjetljivim informacijama ili ključnim tehnologijama, uz zadržavanje otvorenosti EU-a za ulaganja.

“Ovo simbolizira Europljane koji postaju svjesni da svijet nije pun investitora koji imaju samo dobre namjere”, izjavio je tijekom plenarne sjednice izvjestitelj Franck Proust (EPP, Francuska). “Sada možemo reći da se krećemo prema Europi koja stoji iza svojih interesa i brani ih”, dodao je.


Strana ulaganja

Međunarodna ulaganja jedan su od izvora rasta europske ekonomije. Ukupna strana ulaganja u EU krajem 2017. dosegnula su vrijednost od oko 6,3 bilijuna eura. Glavni ulagači bili su SAD (2,2 bilijuna) i Švicarska (800 mlrd.).


Nadzor izravnih stranih ulaganja

Trenutačno samo 14 zemalja EU-a imaju mehanizme za provjeru izravnih stranih ulaganja i oni se uvelike razlikuju u rasponu i obliku. Trgovinski partneri poput Australije, Kine, Japana, Rusije i SAD-a također provode slične provjere.

Mehanizmi se uvelike razlikuju i nisu koordinirani čak ni kada bi strana ulaganja obuhvatila više zemalja odjednom. Nova pravila ne pokušavaju uskladiti nazdor na nacionalnim razinama, već poboljšati suradnju i razmjenu informacija između država članica i Europske komisije.


Globalizacija i EU

Nova pravila dio su trgovinske politike Europske unije kojom EU upravlja globalizacijom. Također se sklapaju trgovinski sporazumi (36 sporazuma je trenutno na snazi). U studenom 2017. zastupnici su usvojili stroža pravila za suzbijanje dampiškog i subvencioniranog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a

Više o poziciji EU-a u svjetskoj trgovini saznajte u našim infografikama.