Trgovinski ratovi: Kako EU može reagirati na uvođenje carinskih tarifa 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AP Images/European Union-EP  

Europska unija ima na raspolaganju niz mjera kojima se može zaštititi od carinskih nameta koje smatra nepravednima, od žalbe WTO-u do pokretanja pravog trgovinskog rata.

Pomoću svoje trgovinske politike Europska unija iskorištava prednosti globalizacije. Gospodarstvo Europske unije vezano je uz trgovinu, stoga je opasno ako strane zemlje nametnu iznenadne carinske namete na uvoz europskih proizvoda ili ako svoju robu plasiraju ispod cijene. Ako dođe do eskalacije cijena tarifa posljedica može biti i pravi trgovinski rat. Međutim, EU se može braniti raznim načinima. Evo kako je to bilo u nekoliko zadnjih primjera trgovinskih pripetavanja.

 

Arbitraža WTO-a

 

Europska unija i njene države članice su među 164 člana Svjetske trgovinske organizacije (WTO, od eng. World Trade Organisation) koja štiti međunarodni trgovinski sustav na osnovu uspostavljenih pravila. Ima moć da odlučuje o trgovinskim sukobima i prisili države da provedu odluke. U prošlosti su tako spriječene brojne eskalacije trgovinskih ratova.

 

Na osnovu definiranih pravila, svaka članica WTO-a može pokrenuti postupak za kršenje pravila i tražiti naknadu štete. Od osnivanja organizacije 1995. EU je bio uključen u 181 slučaj, 97 puta kao podnositelj tužbe, a 84 puta kao optuženik.

 

Protiv jeftinog uvoza

 

To što je član WTO-a ne znači da EU nema slobodu da odlučuje o zakonima kako bi se domaći proizvođači zaštitili od umjetno niskih cijena uvoznih proizvoda. Ovo se može dogoditi bilo zbog nedostatka konkurencije na tržištu, državnog intervencionizma ili zbog toga što tvrtka uvoznik ne brine oko standarda radnika ili zaštite okoliša pa si te iste niske cijene može priuštiti.

 

EU može kao odgovor uvesti protudamping namete. Prošle godine zastupnici su glasali o pravilima koja određuju kad se i za kakve proizvode može uvesti ta mjera. Ta pravila bit će pojačana dodatnim mjerama protiv nefer uvoza čemu je plenarna sjednica dala zeleno svjetlo u svibnju 2018.

 

Od čelika do ulja - trenutne trgovinske razmirice

 

Predsjednik Donald Trump nedavno je najavio kako će uvesti dodatne namete na uvoz čelika i aluminija. Zastupnici su poručili da je to neprihvatljivo i nije u skladu s pravilima WTO-a. O odgovoru se raspravljalo 14. ožujka s povjerenicom za trgovinu Ceciliom Malmström.

 

Zastupnici su također zabrinuti zbog američkih carina na španjolsko ulje koje su uvedene u siječnju nakon što je SAD odlučio da se ulje uvozi ispod cijene.

 

SAD i EU ranije su se sukobili oko trgovine, primjerice, zbog nameta na banane zbog kojeg je bilo lakše nekim afričkim i karipskim državama uvoziti u EU, na štetu proizvođača iz Južne Amerike (američke kompanije su vlasnici i drže monopol). EU je također bio u sukobu s SAD-om i Kanadom oko govedine i hormona koji se koriste u uzgoju, što je potencijalno opasno za zdravlje. Ovo je riješeno 2012. kad je EU dozvolio povećani uvoz govedine bez hormona iz obje zemlje.

 

Više o globalizaciji i međunarodnoj trgovini: