Protudamping: Kako se EU bori protiv neželjenih trgovinskih praksi 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Fotografija: Tobias A. Müller, Unsplash  

Kakve mjere EU poduzima protiv stranog uvoza po cijenama ispod troškova proizvodnje te kako poboljšati protudampinšku politiku.

U borbi protiv nepoštenih trgovinskih praksi EU kao obrambene alate koristi protudampinške mjere, bitne za zaštitu europskih radnih mjesta i poduzeća.

Zašto su potrebne protudampinške mjere na razini EU-a?

EU se zalaže za slobodnu trgovinu jer ona pogoduje otvaranju radnih mjesta i stvaranju bogatstva. Međutim, trgovina može biti narušena ako strane zemlje izdaju državnu pomoć za proizvode ili prekomjerno proizvode te prodaju po cijenama koje ne pokrivaju troškove proizvodnje na vanjskim tržištima.

To otežava drugim tvrtkama natjecanje i može dovesti do zatvaranja domaćih tvrtki i otpuštanja radnika. Kako bi se zaštitile tvrtke i radnici EU poseže za protudampinškim mjerama.

1,858.257 mill. eura  ; vrijednost uvoza u EU 2017.

Podijelite taj citat: 

Kako se EU može boriti protiv dampinga cijena i državne pomoći?

EU može nametnuti kazne na strane zemlje ako se dokaže da su izvozile ispod cijene na europsko tržište. Kazne su obliku protudampinške carine na proizvode.

Međutim, EU mora poštovati pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO-a).

Uloga WTO-a

Svjetska trgovinska organizacija okuplja 164 države članice kako bi regulirala međunarodnu trgovinu. Ona postavlja okvire za pregovore o trgovinskim sporazumima i rješava sporove. EU zemlje uglavnom predstavlja Europska komisija.

Kada se rješavaju nepoštene trgovinske prakse članice WTO-a složile su se da će pratiti postupke organizacije, kako bi se sporovi lake riješili. Pravila uključuju kako odgovoriti u slučaju dampinga iz drugih zemalja.

Postupak u slučaju dampinga

Prije nego što EU može pokrenuti istragu, proizvođači se moraju žaliti. Prema WTO pravilima EU mora dokazati da je domaća industrija bila oštećena jer su konkurentni proizvodi imali dampinšku cijenu ili je u proizvodnji korištena državna pomoć.

Kako se protudampinška carina računa?

Komplicirana je računica. Faktori uključuju razliku između izvozne cijene i cijene u zemlji podrijetla.

Koliko često se EU oslanja na protudampinške mjere?

EU koristi ovakve alate manje od drugih: samo 0,21 posto uvoznih proizvoda je zahvaćeno. Međutim, zaštita od dampinga je iznimno bitna za industriju.

Glavna meta protudampinških mjera je Kina. U listopadu 2016. postojale su dodatne carine na više od 50 kineskih proizvoda, uglavnom na aluminij, bicikle, cement, kemijske spojeve, keramiku, staklo, papir, solarne panele i čelik.

Kako EU poboljšava pravila

U studenom 2017. zastupnici su usvojili stroža pravila za suzbijanje dampinškog i subvencioniranog uvoza iz zemalja koje nisu članice Europske unije.  Sada kada se odlučuje o antidampinškim mjerama uzimat će se u obzir utjecaj socijalnog i okolišnog dampinga, Europska komisija motrit će okolnosti u izvoznim zemljama. Europske tvrtke moći će se osloniti na izvješća Komisije kada ulažu žalbu.

Zastupnici su također dali zeleno svjetlo za dodatna pravila prema kojima EU može nametnuti strože namete na dampinški uvoz. Istrage antidampinških slučajeva bit će znatno kraće, troškovi europske industrije nastali pridržavanjem međunarodnih sporazuma odražavat će se u u izračunu tarifa, osniva se „služba za korisnike “ za mala i srednja poduzeća koja će se baviti pritužbama i istražnim postupcima, a sindikati će biti uključeni u istrage i procjenu tarifa koje bi se nametnule. Svi proizvodi koji dolaze u EU strogo će se nadzirati od trenutka kada se najavi istraga do trenutka kada istraga stvarno započne.