Odnosi EU-a i Japana: Novi trgovinski sporazum za novu fazu međunarodnih odnosa 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Odnosi EU-a i Japana ulaze u novu fazu potpisivanjem trgovinskog sporazuma i strateškog partnerstva.

Nova faza međunarodnih odnosa između EU-a i Japana  

Sporazum će olakšati europskim tvrtkama izvoz u Japan, dok će planirano strateško partnerstvo pojačati suradnju na rješavanju zajedničkih izazova kao što su sigurnost i zaštita okoliša. Naročito su važni uzimajući u obzir sve više protekcionizma i međunarodnih tenzija na globalnoj političkoj sceni.

Zastupnici su usvojili sporazum na plenarnoj sjednici u srijedu, 12. prosinca, a za stupanje na snagu potrebna je i odluka Vijeća.


Trgovina

Tvrtke iz EU-a izvoze više od 58 milijardi eura u robi i 28 milijardi eura u uslugama na japansko tržište svake godine, a sporazum će biti dodatni poticaj uklanjanjem preostalih trgovinskih prepreka, što uključuje uklanjanje 90 posto carinskih pristojbi za više od 90 posto izvoza u Japan. Očekuje se da će mjere uštedjeti izvoznicima oko milijardu eura pristojbi koje plaćaju godišnje. Uz to, Japan će priznati poseban status više od 200 europskih poljoprivrednih proizvoda iz specifičnih regija. Smanjit će se i prepreke koje nisu vezane uz carine, primjerice, korištenjem međunarodnih standarda umjesto specifičnih japanskih zahtijeva.

Zastupnik Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) smatra da se dogovor sklapa u važno vrijeme: “Sporazum o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana šalje poruku podrške otvorenoj i pravednoj trgovini utemeljenoj na vrijednosti i poštivanju pravila u vrijeme sve većeg protekcionizma i nepredvidljive trgovinske politike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Dogovor također predstavlja priliku za Europsku uniju u azijsko-pacifičkoj regiji, naročito nakon povlačenja Sjedinjenih država iz Trans-pacifičkog partnerstva te je prilika za promicanje vrijednosti EU-a i visokih standarda u regiji.“

Zastupnik kaže da je dogovor više od samo poticanja trgovine: „Ovaj sporazum dovest će do boljih bilateralnih odnosa, ali i konkretnih suradnji na pitanjima održivog razvoja, kao što je borba protiv klimatskih promjena. Dogovor može, uz to, ojačati koordinaciju na multilateralnim pitanjima s Japanom i pomoći oblikovati pravila globalne ekonomije u skladu s našim visokim standardima i vrijednostima koje dijelimo, poput poštivanja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.


Strateško partnerstvo

Dogovor o strateškom partnerstvu zakonski je obvezujući pravni akt koji pokriva suradnju na brojnim pitanjima. „Osnažit će suradnju s Japanom u nizu ključnih sektora, od klimatskih promjena, istraživanja na području medicine do računalnog zločina. Ovo je partnerstvo odgovor na globalne izazove i potvrđuje našu privrženost međunarodnom redu temeljenom na pravilima,“ kaže zastupnik Alojz Peterle (EPP, Slovenija).


Obrazac za ostale zemlje

Oba zastupnika poručuju da je dogovor mogući obrazac za razvijanje suradnje s drugim zemljama.

Silva Perreira kaže: „Radi se o prvom trgovinskom sporazumu s EU-om s obvezom za provođenje Pariškog klimatskog sporazuma i s poglavljima koji se bave korporativnim upravljanjem i malim i srednjim poduzećima. Sporazum uključuje visoke europske standarde za zaštitu okoliša, zaštitu potrošača, sigurnost hrane i prava radnika, štiti javne usluge i poštuje pravo na regulaciju.“

„Dva dogovora moguća su jedino zahvaljujući tome što EU i Japan imaju iste poglede i dijele načela demokracije i zajedničku viziju globalne trgovine i suradnje… visoki standardi i spremnost na odgovor na trenutne globalne izazove kamen su temeljac buduće suradnje,“ zaključuje Peterle.