Izrael i Palestina 
U potrazi za trajnim mirom u regiji 

Svijet 
 

Podijeli ovu stranicu: 

članci 

       

Trajni mir između Izraela i Palestine pri vrhu je prioriteta u vanjskoj politici Europske unije. U rujnu 2015. zastupnici su zatražili novi pristup sukobu u regiji te se založili za izgradnju trajnog mira. Također su naglasili važnost održivosti rješenja s dvije države te u prosincu za načelno priznanje palestinske državnosti.

       

Zastupnici izaslanstva Europskog parlamenta u Palestini poručuju kako je održivost rješenja s dvije države pred temeljnom prekretnicom te da EU i države članice moraju priznati državnost Palestine. Skupina od pet zastupnika predvođena Neoklisom Sylikiotisom posjetila je Jeruzalem i Zapadnu obalu od 20. do 24. veljače. Na plenarnoj raspravi 14. veljače zastupnici su raspravljali o odluci izraelske vlade da retroaktivno legalizira naselja nezakonito izgrađena na palestinskom teritoriju.

       

Čelni čovjek UN-ove agencije za izbjeglice iz Palestine Pierre Krähenbühl opisao je u svom govoru prošlog tjedna zastupnicima odbora za vanjske poslove i razvoja posljedice koje na izbjeglice iz Palestine ima sukob u Siriji te devet godina blokade Gaze. Napomenuvši da 95 posto palestinskih izbjeglica u Siriji ovisi o humanitarnoj pomoći i da je 65 posto mladih ljudi u Gazi nezaposleno, pozvao je međunarodnu zajednicu da radi na dugoročnom političkom rješenju za probleme Bliskog Istoka.

Videosnimke 

članci 

       

Sirijske izbjeglice usred postupka premještanja u europske zemlje, palestinske izbjeglice koje godinama žive u kampovima, predstavnici humanitarnih i nevladinih organizacije te brojni drugi susreli su se sa izaslanstvom Europskog parlamenta u Libanonu od 19. do 22. rujna. Cilj zastupnika Odbora za građanska prava bio je saznati više o stanju u Libanonu uoči kreiranja novog programa za preseljenje izbjeglica u države članice Europske unije.

       

Pierre Krähenbühl, glavni tajnik UN-ove agencije koja pruža humanitarnu pomoć za pet milijuna palestinskih izbjeglica u Jordanu, Libanonu, Siriji i na području Palestinske Samouprave, obratio se zastupnicima Odbora za vanjske poslove 2. ožujka. U razdoblju od 2007. do 2013. 57 posto proračuna UNRWA-e financirao je EU i države članice. „Bavimo se sukobom koji ima katastrofalne posljedice“, ističe Krähenbühl.

       

Nakon terorističkih napada u Parizu glavni tajnik Arapske lige zahtjeva veću suradnju između s Europskom unijom kako bi se uzvratilo ekstremizmu. Pred parlamentarnim Odborom za vanjske poslove Nabil El Araby je poručio kako se arapske zemlje ugledaju na Europu: „Problemi s kojima smo suočeni globalne su prirode i nisu vezani uz samo neke zemlje“.

       
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Europski parlament u “načelu podupire priznanje državnosti Palestine i rješenje o dvije odvojene države te vjeruje da bi oni trebali ići ruku pod ruku s odvijanjem mirovnih pregovora, koje je potrebno ponovno pokrenuti”, kaže se u rezoluciji prihvaćenoj u srijedu. Kako bi podržali EU diplomatske napore u mirovnom procesu, EP je odlučio osnovati inicijativu “Parlamentarci za mir” koja bi vodila suradnji europskih zastupnika i parlamentarnih zastupnika iz Izraela i Palestine.

članci 

       

Zastupnici iz cijelog političkog spektra osudili su aktualni val nasilja u Gazi i Izraelu tijekom rasprave 16. srpnja te pozvali strane na primirje. Danas, 17. srpnja, Parlament je i izglasao rezoluciju o eskalaciji nasilja između Izraela i Palestine.

       

Nakon što je Švedska nedavno postala zadnja u nizu zemalja koja je priznala Palestinu kao nezavisnu državu, danas, 26. studenog, zastupnici su raspravljali o rezoluciji o međunarodnom priznavanju Palestine. Kako bi taj potez utjecao na smanjenje nasilja u regiji? Razgovarali smo uoči debate s Martinom Anderson (GUE/NGL, UK), predsjednicom izaslanstva za odnose s palestinskim Zakonodavnim vijećem i Fulviom Martusciellom (EPP, Italija) predsjednikom izaslanstva za odnose s Izraelom.