Jedinstveno digitalno tržište 
Za rast i konkurentnost digitalne ekonomije 

Ekonomija  Ažurirano: 
 
Stvoreno:   

Kako Europska unija stvara jedinstveno digitalno tržište? Rad Europskog parlamenta na ukidanju roaminga i geo-blokiranja, e-trgovine i neutralnosti interneta.

Podijeli ovu stranicu: 

članci 

       

Putujte, kupujte, razgovarajte u cijelom EU-u bez prepreka i dodatnih troškova zahvaljujući razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta.

Videosnimke 

       
(Trajanje videozapisa:) 

       
(Trajanje videozapisa:) 

       
(Trajanje videozapisa:) 

članci 

       

Od 15. lipnja 2017. Europljani mogu svoje mobilne telefone koristiti u bilo kojoj zemlji EU-a po istim cijenama kao i doma. Naplata roaminga prestaje postojati.

Videosnimke 

       
(Trajanje videozapisa:) 

članci 

       

Svakog dana oko 315 milijuna Europljana koristi internet. Kako bi se iskoristile sve prilike koje pruža suvremena tehnologija u poticanju tržišta i otvaranja novih radnih mjesta, Europska komisija je 2015. službeno predstavila Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, a Vijeće i Parlament su se dogovorili o kraju naplate roaminga te zaštiti neutralnosti interneta. Na plenarnoj sjednici 25. svibnja zastupnici raspravljaju o prijedlogu za poticanje e-trgovine. Saznajte više.

       

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, jedno je od ključnih izazova budućeg razvoja interneta. Radi se o načelu zabrane diskriminacije odnosno različitog tretmana podataka, korisnika, sadržaja, programskih osnovica i komunikacije putem Interneta. Europski parlament raspravljat će i glasovati o prijedlogu regulative o mrežnoj neutralnosti 27. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, nakon dogovora kojeg su postigle države članice nakon dvije godine pregovaranja.

       
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Zabrana "roaming" naknada za upotrebu mobilnih telefona u inozemstvu unutar EU, stupiti će na snagu u lipnju 2017. godine, izglasali su zastupnici u utorak u paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu. Također su usvojili prijedlog o jasnim pravilima o pravu pristupu interneta.

       

Nakon dvije godine pregovora s državama članicama zastupnici su 27. listopada konačno potvrdili zabranu naplate "roaminga" izglasavši tzv. paket zakona o telekomima, važan korak u stvaranju Jedinstvenog digitalnog tržišta, jednog od prioriteta Europske komisije. Cilj strategije predstavljene u svibnju 2015. je "otvoriti nove digitalne prilike za građane i poduzeća", a novi prijedlozi zakona očekuju se u 2015. i 2016. Europski parlament odgovorit će na strategiju savjetodavnim izvješćem.

članci 

       

Trebaju li građani imati pravo stvarati i dijeliti fotografije javnih zgrada? Tko posjeduje autorska prava na javne građevine? Takozvana "sloboda panorame" postoji u nekim zemljama EU-a, međutim, zastupnici sada razmatraju treba li isto pravilo uvesti u svim državama članicama, ili zabraniti slobodu panorame u cijelom EU-a. Zastupnice Julia Reda i Jean-Maria Cavada imaju različita mišljenja. Razgovarali smo s njima uoči rasprave na plenarnoj sjednici 9. srpnja.