Mali vodič kroz osnovne pojmove digitalnog doba  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

©BELGA_Zoonar_N_Menijes  

Svakog dana oko 315 milijuna Europljana koristi internet. Kako bi se iskoristile sve prilike koje pruža suvremena tehnologija u poticanju tržišta i otvaranja novih radnih mjesta, Europska komisija je 2015. službeno predstavila Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, a Vijeće i Parlament su se dogovorili o kraju naplate roaminga te zaštiti neutralnosti interneta. Na plenarnoj sjednici 25. svibnja zastupnici raspravljaju o prijedlogu za poticanje e-trgovine. Saznajte više.

Big data: Veliki podaci nude velike prilike. Big data pojam je koji se odnosi na velike količine podataka koji uključuju, primjerice, sve financijske transakcije ili GPS položaje. Europska komisija utvrdila je niz izazova povezanih s velikim podacima, poput pitanja vlasništva podataka te zaštite osjetljivih i osobnih informacija.


Cloud computing ili Računarstvo u oblaku: Podaci i usluge koje se koriste ili im se pristupa na daljinu, putem interneta, nezavisno od lokacije, fleksibilno i po potrebi. Velika prednost su niži troškovi usluga.


E-trgovina: Trgovanje robom i uslugama putem interneta. Prema podacima Komisije, 15 posto potrošača koji kupuju online unutar EU-a žale se na troškove dostave.


Geo-blokiranje ili sprječavanje neopravdanog uskraćivanja pristupa na temelju lokacije: Odnosi se na postupke koje prodavači na internetu upotrebljavaju iz komercijalnih razloga i koje za posljedicu imaju odbijanje pristupa web-mjestima smještenima u drugim državama članicama. Zastupnici su izglasali rezoluciju u kojoj kažu da uskraćivanje sadržaja na temelju IP adrese nije u redu te u izvješću o reformi zaštite autorskih prava traže da se nađu načini za bolji pristup prekograničnim online sadržajima.


Neutralnost interneta: Princip po kojem pružatelji usluga trebaju jednako tretirati sav sadržaj i platforme bez uskraćivanja prava na pristup ili namjernog usporavanja usluge. Garancije o mrežnoj neutralnosti dio su paketa o telekomima koji je stupio na snagu 30. travnja 2016.


Roaming: Međunarodni roaming je usluga koju nude mobilni operatori uz pomoć koje možete koristiti vaš telefon u inozemstvu. Institucije su se dogovorile s državama članicama o konačnom ukidanju naplate roaminga od lipnja 2017.

Jedinstveno digitalno tržište  
  • Prema procjenama Službe za istraživanje Europskog parlamenta, stvaranje digitalnog tržišta moglo bi europskom BDP-u donijeti 500 milijarde eura svake godine.