Klimatske promjene  
Hitne mjere u borbi protiv klimatskih promjena  

Društvo  Ažurirano: 
 
Stvoreno:   

Europski parlament bori se za očuvanje okoliša i za globalni odgovor na klimatske promjene nakon COP21.

Podijeli ovu stranicu: 

članci 

       

Za prelazak na gospodarstvo koje manje zagađuje potrebna su velika ulaganja. EU želi privući više novca iz privatnog sektora, jer su sredstva iz javnog sektora nedovoljna.

       
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Europski zastupnici raspravljali su na plenarnoj sjednici s Ursulom von der Leyen i Fransom Timmermansom o planu za stvaranje klimatski neutralnog kontinenta.

       
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Parlament ističe kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Videosnimke 

       
(Trajanje videozapisa:) 

članci 

Videosnimke 

       
(Trajanje videozapisa:) 

       
(Trajanje videozapisa:) 

članci 

članci 

       

Izaslanstvo sastavljeno od 12 zastupnika Odbora za zaštitu okoliša s predsjednicom Adina-Ioanom Vălean sudjelovat će na klimatskoj konferenciji u Bonnu, od 14. do 17. studenog. Više o COP23.

       

U srijedu Europski parlament raspravlja o zajedničkoj europskoj politici prema Arktiku. Globalne klimatske promjene dovele su do topljenja 280 milijardi tone arktičkog leda godišnje, međutim, zaštita okoliša samo je jedan od izazova. Otvoreni plovni putovi, izvlačenje prirodnih resursa, turizam te, neizbježno, sve veća militarizacija razlozi su zbog kojih Europska unija dogovara zajedničku vanjskopolitičku strategiju.

       

Klimatske promjene najveći su suvremeni izazov koji utječe na sve regije svijeta na različite načine: topljenje leda i podizanje razine mora, ekstremni vremenski uvjeti, izumiranje životinjskih vrsta, promjene u šumama, na obalama i u ostalim ekološkim sustavima te sve veći rizici za zdravlje ljudi uz sve veći trošak za društvo i gospodarstva. Klimatske promjene velika su tema u Europskom parlamentu koji raspravlja i glasuje o zakonima koji bi pomogli EU-u i svijetu.

       

Protekla dva tjedna predstavnici država pregovaraju o planu za usvajanje prioriteta pariškog sporazuma u sklopu konferencije stranaka COP22 u Marakešu. U petak, 18. studenog., gotovo 200 nacija podržalo je deklaraciju koja kaže da je implementacija sporazuma hitna dužnost. Izaslanstvo od 12 zastupnika Europskog parlamenta bilo je prisutno na konferenciji. Predsjednik izaslanstva Giovanni La Via (EPP, Italija) odgovorio je na naša pitanja.

       

Parlament traži da EU što ranije ratificira pariški klimatski dogovor kako bi što ranije stupio na snagu. O prvom globalnom, pravno obvezujućem klimatskom sporazumu dogovorilo se 195 zemalja prošlog prosinca na Konferenciji stranaka - COP21. „“Brza ratifikacija od strane EU-a poslala bi jak signal i naglasila vodeću ulogu EU-a i država članica u borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnoj razini“, rekao je zastupnik Giovanni La Via (EPP, Italija), predsjednik izaslanstva EP-a pri COP21.

Videosnimke 

članci 

       

Parlament je u utorak, 4. listopada 2016., dao svoj pristanak za ratifikaciju globalnog klimatskog dogovora iz Pariza. Više o atmosferi u Strasbourgu povodom povijesne odluke u našoj galeriji fotografija.

       

Petnaest zastupnika Europskog parlamenta sudjelovalo je na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, COP21 u Parizu kako bi branili ambiciozno službeno stajalište Parlamenta. Međunarodni dogovor postignut je među 196 stranaka u subotu navečer, 12. prosinca. Giovanni La Via (EPP, IT), čelni čovjek izaslanstva govori o tome kako će sporazum utjecati na budući dnevni red EP-a.

       

Prosinačka klimatska konferencija u Parizu ima za cilj stvaranje novog međunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena nakon 2020. Međutim, ovo nije prva takva konferencija. Zastupnici će ovaj tjedan glasovati o preporukama da se Sporazum iz Dohe (koji postavlja ciljeve do 2020.) ratificira prije kraja godine. Izvjestiteljica Elisabetta Gardini (EPP, Italija) napominje da EU i države članice već implementiraju dogovor o smanjenju emisija stakleničkih plinova za 20 % do 2020.

       

Sve veće temperature mora, topljenje ledenjaka te ekstremno vrijeme poput čestih suša i poplava simptomi su klimatskih promjena. Na Međunarodnoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u prosincu političari će pokušati postići novi globalni dogovor. Danas, 23. rujna Odbor za zaštitu okoliša usvojio je izvješće o parlamentarnom službenom stajalištu u pregovorima. Izvjestitelj Gilles Pargneaux (S&D, Francuska) ističe kako trebamo uvjerljiv dogovor o financiranju za pomoć zemljama u razvoju.

       

Za manje od dva mjeseca stručnjaci i predstavnici vlada okupit će se u Parizu kako bi dogovorili novi sporazum o klimi. Parlament šalje izaslanstvo od 15 zastupnika kako bi se zalagali za uspješan rezultat. U sklopu priprema, Parlament će u srijedu, 14. listopada, na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati i glasovati o službenom zajedničkom stajalištu prema COP21. Pratite uživo na našim stranicama.

       

„Podignite glas, a ne razinu mora“, moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša posvećenog malim otocima i klimatskim promjenama. Europski parlament jedan je od predvodnika zaštite okoliša u svijetu te je do sada usvojio brojne zakone kojima se smanjuju emisije stakleničkih plinova i usmjerava EU na put da postane ekonomija koja ostavlja minimalan trag na okoliš.