COP21: Koje su zemlje najveći zagađivači?  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Infografika  

Za manje od dva mjeseca stručnjaci i predstavnici vlada okupit će se u Parizu kako bi dogovorili novi sporazum o klimi. Parlament šalje izaslanstvo od 15 zastupnika kako bi se zalagali za uspješan rezultat. U sklopu priprema, Parlament će u srijedu, 14. listopada, na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati i glasovati o službenom zajedničkom stajalištu prema COP21. Pratite uživo na našim stranicama.

Parlament će se založiti za dva glavna cilja Konferencije stranaka (COP21); za ograničenje rasta temperature na dva stupnja Celzijeva te prikupljanje novca u Zeleni klimatski fond koji bi sa 100 milijardi dolara godišnje pomagao zemljama u razvoju da se prilagode i da ostare doprinos zaustavljanju klimatskih promjena.


"Smatramo da Parlament treba biti na čelu zajedničkih napora da se osigura uspjeh COP21, jer se radi o bitci stoljeća. Ako ništa ne učinimo, imat ćemo povećanje temperature od prosječno dva Celzijeva stupnja, svjedočit ćemo prirodnim nepogodama, nestašici hrane, što će dovesti do gotovo 200 milijuna klimatskih izbjeglica na svijetu kako procjenjuju stručnjaci", rekao je izvjestitelj Gilles Pargneaux (S&D, Francuska) u intervjuu objavljenom u rujnu.


Koje industrije a koje zemlje su najodgovornije za emisije stakleničkih plinova? Saznajte više u našoj infografici.

Infografika