Giovanni La Via: „Radimo na brzom stupanju na snagu Sporazuma iz Pariza“  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Giovanni La Via, predsjednik izaslanstva EP-a pri Konferenciji stranaka (COP 21) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC).  

Parlament traži da EU što ranije ratificira pariški klimatski dogovor kako bi što ranije stupio na snagu. O prvom globalnom, pravno obvezujućem klimatskom sporazumu dogovorilo se 195 zemalja prošlog prosinca na Konferenciji stranaka - COP21. „“Brza ratifikacija od strane EU-a poslala bi jak signal i naglasila vodeću ulogu EU-a i država članica u borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnoj razini“, rekao je zastupnik Giovanni La Via (EPP, Italija), predsjednik izaslanstva EP-a pri COP21.

Jesu li druge zemlje otišle dalje u klimatskoj politici u usporedbi s EU-em? Desetljećima se ponosimo našom zaštitom okoliša, ali sad se čini da kaskamo za SAD-om i Kinom. Kako je došlo do toga i što Parlament radi?

 

Sada zaostajemo jer smo potratili mnogo vremena, stoga sada, nakon Opće skupštine UN-a i Klimatskog tjedna u New Yorku, imamo 60 zemalja koje su odgovorne za 47 posto emisija stakleničkih plinova, a koje su ratificirale pariški Sporazum. Radimo kako bismo osigurali brzo stupanje na snagu i što skorijoj ratifikaciji od strane Europske unije te počinjemo prvim korakom u Parlamentu - glasovanjem u Odboru za zaštitu okoliša te glasovanjem Vijeća ovog petka, 30. rujna. Idućeg tjedna ponovno glasujemo u Odboru te zatim na plenarnoj sjednici (od 1. do 6. listopada) za završno zeleno svjetlo.


Brza ratifikacija od strane EU-a poslala bi jak signal i naglasila vodeću ulogu EU-a i država članica u borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnoj razini. Ne možemo propustiti ovu priliku.


Koje su glavne točke sporazuma? Što će potrebne mjere značiti na praktičnoj razini za građane i industriju?


Jasno je da je glavni cilj pariškog Sporazuma zadržati rast temperature u ovom stoljeću ispod dva stupnja. Što to znači? Moramo značajno smanjiti emisije stakleničkih pinova, stoga radimo na cijelom nizu zakonskih mjera. Radimo na raspodijeli tereta među državama članicama, što se tiče redukcija u sektorima koji su izvan sheme trgovine dozvolama za emisije te odlukama o tome kako doprinijeti cilju.


S druge strane, radimo na pojačanju energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije za smanjenje proizvodnje štetnih emisija te zaustavljanju prodiranja CO2 u tlo na različite načine, bez da nanosimo štetu konkurentnosti.


Nakon COP21 približavamo se COP22 koji se održava u Marrakeshu od 7. do 18. studenog. Što će se tamo događati? Radi li se o još većem izazovu?


U Marrakeshu počinjemo postupak implementacije mjera nakon Pariza, sa svim zemljama za stolom. Planiramo ostvariti značajan napredak u glavnim sastavnicama Sporazuma, uključujući veću transparentnost, detaljnije podatke o globalnom uzgoju stoke, daljnje vodilje oko nacionalnih doprinosa, mehanizam za bržu implementaciju i promicanje poštivanja granica.


U Europskoj uniji odradili smo domaću zadaću te objavili prijedlog te nove ideje vezane uz buduće zakonodavstvo: dijeljenje tereta, prijedlog o korištenju zemlje, očuvanje šuma, smanjenje otpada, kružno gospodarstvo te shema o trgovini dozvolama za emisije prvi su koraci u tom smjeru. Sada trebamo dogovor na međunarodnoj razini.