Usvajanje pariškog sporazuma o klimi: “EU će ostvariti sve što je obećao" 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

COP22 u Marakešu, Maroko  

Protekla dva tjedna predstavnici država pregovaraju o planu za usvajanje prioriteta pariškog sporazuma u sklopu konferencije stranaka COP22 u Marakešu. U petak, 18. studenog., gotovo 200 nacija podržalo je deklaraciju koja kaže da je implementacija sporazuma hitna dužnost. Izaslanstvo od 12 zastupnika Europskog parlamenta bilo je prisutno na konferenciji. Predsjednik izaslanstva Giovanni La Via (EPP, Italija) odgovorio je na naša pitanja.

Kako se COP22 u Marakešu razlikuje od COP21 u Parizu?


COP21 bavio se glavnim ciljevima i velikim principima kako spasiti planet, dok je COP22 o usvajanju ciljeva - pretvara klimatske ciljeve u konkretne akcije.


Koje su najvažnije teme konferencije u Marakešu?


Financiranje borbe protiv klimatskih promjena, posebice u afričkoj konferenciji stranaka. Zemlje u razvoju žele biti sigurne, na što imaju puno pravo, da će primiti novac potreban za usvajanje mjera. S druge strane, ne može se raditi samo o javnom novcu.


Za što se zalagalo parlamentarno izaslanstvo?


Zadržavanjem povjerenja u postupak. Ovdje se zbilja radi o povjerenju. Moramo uvjeriti svih da će EU bez obzira na sve ostvariti sve što je obećano.


Koja su glavna postignuća COP22?


Proklamacija iz Marakeša potvrđuje volju svih zemalja da se zajedno bore protiv klimatskih promjena i podržavaju održivi razvoj. Do 2020. godine zemlje bi trebale izjasniti koje su njihove dugoročne strategije.


Koje su mjere već u postupku u EU-u?


Već idućeg mjeseca isporučuju se konkretne akcije, s glasovanjem Europskog parlamenta o reformi tržišta dozvola za stakleničke plinove. Uskoro počinjemo s radom na smanjenju emisija pojedinih zemalja, u sklopu dijeljenja obaveze i novog zakonodavnog prijedloga o korištenju zemlje, izmjena u korištenju zemlje i šumarstvu.


Što je EU već učinio? Koliko smo napredovali u implementaciji Pariza?


Na putu smo da usvojimo obveze do 2030. Također smo na putu da nadiđemo ciljeve za 2020. od smanjenja emisija za 20 % te postavimo ambicioznije ciljeve.


Što će biti najveći izazov za EU?


Konsolidacija povjerenja čime se omogućio dogovor 197 zemalja u zajedničkoj deklaraciji iz Marakeša. Zato je važno da ponovno potvrdimo kako stojimo uz obećanja, unatoč mnogim političkim nesigurnostima s kojima smo suočeni. Cilj je smanjenje ugljika, pitanje je želi li EU predvoditi u revoluciji i gurnuti ostale globalne centre moći da slijede isti put.