Zaštita okoliša: Europljani žele da se više toga učini na razini EU-a  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Više zajedničkih europskih mjera za zaštitu okoliša podržava 76 posto građana. Saznajte više o borbi protiv klimatskih promjena i naporima za očuvanje biološke raznolikosti.

t ©AP Images/European Union-EP  

Prema istraživanju Eurobarometra objavljenog ovog proljeća, tri četvrtine građana Europske unije želi da EU zajednički djeluje po pitanju zaštite okoliša, što je za osam posto više nego prijašnje godine.

 

EU kontinuirano radi na zaštiti prirode i važnim zakonima, poput nedavno donošenog zakona o plastičnim vrećicama ili nezakonitom odlaganju otpada, a navaljeno je još i više.

 

Klimatske promjene

 

Unatoč brojnim nesigurnostima, naročito nakon odluke Donalda Trupa o povlačenju Sjedinjenih država iz Sporazuma iz Pariza, Parlament je odlučan u namjeri da EU ostvari svoje klimatske ciljeve.

 

Zastupnici stoga rade na reformi sustava trgovine emisijama stakleničkih plinova, nacionalnim ciljevima za ukidanje emisija iz prijevoza, građevine, zbrinjavanja otpada i poljoprivrede, mjerama za očuvanje i jačanje kapaciteta šumskih površina.

 

U studenom 2017. izaslanstvo Parlamenta će u Bonnu u Njemačkoj sudjelovati na konferenciji COP23 s ciljem postizanja dogovora o implementaciji Pariškog sporazuma.

 

Kružno gospodarstvo

 

Parlament radi na paketu zakona za smanjenje otpada, kontrolu upravljanja otpadom, poticanje recikliranja te smanjenje potrošnje resursa.

 

Zagađenje zraka

 

Prema procjenama, nečisti zrak doprinosi oko 400 tisuća preuranjenih smrtnih slučajeva  godišnje u EU-u. U 2016. Parlament je odobrio ambiciozan plan za ograničenje zagađivača, uključujući dušikovih oksida, čestica i sumpor dioksida.

 

Trenutno se radi na pravilima za poboljšanje testiranja zagađenja iz vozila u prometu, kako bi bila nezavisnija i točnija.  

 

Priroda i raznolikost

 

U ožujku 2017. Parlament je zatražio bolju zaštitu Arktika, uključujući zabranu na vađenje nafte i plina. Prošle godine, zastupnici su usvojili izvješće o akcijskom planu za zaustavljanje nezakonite trgovine divljim životinjama.