Čista energija: EU gura obnovljive izvore i energetsku učinkovitost  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AP Images/European Union-EP  

Ublažavanje posljedica klimatskih promjena prioritet je Europske unije, stoga se radi na poticanju veće energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora.

U 2016. Europska komisija predstavila je niz prijedloga o čistoj energiji u cilju borbe protiv klimatskih promjena, smanjenja ovisnosti Europske unije o uvoznim fosilnim gorivima i pomoći kućanstvima u stvaranju vlastite zelene energije.


Paket se sastoji od tri dijela: obnovljivi izvori, energetska učinkovitost i nadzor. U lipnju 2019. postignut je dogovor između država članica i Parlamenta o konačnoj verziji paketa, a Parament je dao svoje konačno zeleno svjetlo u studenom 2018.

 

Obnovljivi izvori


Udio obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji gotovo se udvostručio posljednjih godina, od oko 8,5 posto 2004. na 16,7 posto 2015. a EU će doseći svoj cilj od 20 posto do 2020. Države članice su se 2014. dogovorile povećati cilj na 27 posto do 2030, a sada, prema novom planu, cilj je 32 posto.


Dogovor je također postignut oko poticaja građana na proizvodnju, skladištenje i potrošnju vlastite električne energije iz obnovljivih izvora bez da na to plaćaju troškove i poreze.


Više o obnovljivoj energiji u državama članicama.


Učinkovitost


Poboljšanja u učinkovitosti ne bi samo donijela smanjenje emisija CO2 već i manje račune - od 250 milijardi eura godišnje koliko plaćamo za uvoz energije u EU-u. Stoga se želi smanjiti potrošnja u EU-u za 32,5 posto do 2030.


Jedan bitan dio poboljšanja je grijanje i hlađenje stambenih zgrada na što se troši 40 posto energije u EU-u, od kojih je čak 75 posto energetski neučinkovito.


U prosincu 2017. pregovarači Parlamenta, Vijeća i Komisije složili su se da države članice trebaju pripremiti nacionalne strategije za renovaciju stambenih i nestambenih zgrada. Cilj je da do 2050. zgrade u EU-u ne troše dodatnu energiju.


Uz to, prošle je godine Parlament pojednostavnio oznake energetske potrošnje na kućanskim aparatima kao što su televizori, usisavači i sijalice, kako bi potrošači mogli jednostavnije usporediti učinkovitost.


Zastupnici su također odobrili prijedlog o tzv. upravljanju energetskom unijom. Radi se o mehanizmu kontrole prema ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva za 2030., naročito onih koji se tiču učinkovitosti i obnovljivih izvora.


Više u našoj top vijesti.

 

Idući koraci

Paket o čistoj energiji stupio je na snagu 24. prosinca 2018. Države članice moraju direktive pretvoriti u lokalne zakone.

Otkrijte mjere koje EU poduzima kako bi se smanjili staklenički plinovi te činjenice o klimatskim promjenama u Europi.