Infografika: Emisije stakleničkih plinova po zemlji i sektoru  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Koji su najveći svjetski zagađivači, za koliko emisija je odgovorna Hrvatska u usporedbi s drugim zemljama EU-a i koji su najodgovorniji sektori gospodarstva? Više u infografici.

Najveći udio stakleničkih plinova otpada na ugljik dioksid (CO2), glavni nusproizvod većine ljudskih aktivnosti i izgaranja fosilnih goriva. Ostali plinovi se emitiraju u manjim količinama, ali zagrijavaju zemlju mnogo učinkovitije od CO2, u nekim slučajevima i tisuću puta jače.

Svjetske emisije po zagađivaču  

Saznajte više o ciljevima mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova.


Emisije po sektoru


Prema petom izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (eng. Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) u zadnjih 50 godina ljudske su aktivnosti poput izgaranja ugljena, nafte i plina, sječe šuma i poljoprivrede, zagrijale Zemlju.


Dijagram ispod pokazuje emisije stakleničkih plinova u Europskoj uniji u 2017. prema glavnim sektorima - izvorima. Energetika je odgovorna za 80,7 posto emisija u 2017. poljoprivreda za 8,72 posto, industrija 7,82 posto te sektor gospodarenja otpadom 2,75 posto.

Emisije po sektoru  

Emisije po zemlji


Slika ispod pokazuje koliko je koja zemlja Europske unije doprinijela emisijama stakleničkih plinova u 2017. te koji su najveći svjetski zagađivači. EU je treći najveći izvor emisija nakon Kine i SAD-a, a iza nas su Indija i Rusija.


Staklenički plinovi ostaju u atmosferi od nekoliko do tisuće godina te utječu na klimu u cijelom svijetu bez obzira na to koje zemlje su odgovorne za emisije.

Emisije po zemlji  
Što su staklenički plinovi?  
  • Staklenički plinovi uzrokuju efekt staklenika u atmosferi Zemlje: upijaju sunčevu energiju i toplinu Zemlje te je zadržavaju u atmosferi 
  • Uzrokuju sve veće temperature 
  • Mnogi staklenički plinovi prirodnog su podrijetla, ali ljudske aktivnosti uvelike doprinose količini plinova čime se stvara globalno zatopljenje 
Najveći zagađivači