Europski parlament proglasio klimatsku krizu 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Usklađenost Komisijinih prijedloga s ograničenjem globalnog zatopljenja do 1.5°C 
  • Smanjenje štetnih emisija za 55% do 2030. za klimatsku neutralnost EU-a do 2050. 
  • Smanjenje globalne emisije štetnih plinova u zračnom i pomorskom prometu 
"Parlament upozorava na klimatsku krizu. Zastupnici traže žurne i ambiciozne mjere za ograničenje učinaka klimatskih promjena.” ©EP  

Parlament ističe kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.


Uoči COP25 Konferencije UN-a o klimatskim promjenama od 2. do 13. prosinca u Madridu, Parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i svijetu. Zastupnici traže od Komisije da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1.5°C.

U odvojenoj rezoluciji, Parlament je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine. Europarlamentarci su također zatražili od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da u Europski zeleni plan uključi i 55 postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Ubrzano prema smanjenju globalnih emisija za zračni i pomorski promet

Zastupnici su istaknuli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja. Smatraju kako bi sve članice trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC). Traže od Komisije prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).

Snažnija financijska potpora za borbu protiv klimatskih promjena

EU članice trebale bi barem udvostručiti uplate u međunarodni Zeleni klimatski fond, istaknuto je u Europskom parlamentu. EU države ulažu najviše javnog novca u financiranje klimatskih mjera, a EU proračun bi trebao u potpunosti biti usklađen s međunarodnim obvezama članica. Zastupnici su podsjetili na potrebu ispunjenja obećanje o usmjeravanju 100 milijardi američkih dolara godišnje u zemlje u razvoju za ublažavanje katastrofa izazvanih klimatskim promjenama.

Pozvali su sve EU članice na ukidanje izravnih i neizravnih potpora za fosilna goriva.

Izjava

„Europski parlament prihvatio je ambiciozna stajališta uoči Konferencije UN-a u Madridu. Zbog ekološke i klimatske krize, ključno je smanjiti naše emisije stakleničkih plinova za 55% do 2030. To je ujedno jasna i pravovremena poruka Komisiji nekoliko tjedana prije objave komunikacije na temu Zelenog plana“, rekao je Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska), predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Više informacija

Rezolucija o proglašenju klimatske i ekološke krize prihvaćena je s 429 glasova za, 225 protiv i 19 suzdržanih. Europski parlament prihvatio je rezoluciju o COP25 s 430 za, 190 protiv i 34 suzdržanih.

Niz zemalja, predstavnici lokalne uprave i znanstvenici upozorili su kako je planet suočen s klimatskom krizom.

Europska komisija već je predložila cilj postizanja nulte emisije štetnih plinova do 2050. godine, ali u Europskom vijeću još uvijek nema podrške, zbog protivljenja Poljske, Mađarske i Češke.

Parlament na COP25 u Madridu

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama održat će se u Madridu od 2. do 13. prosinca 2019. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli (S&D, Italija) bit će na službenom otvorenju. Izaslanstvo Europskog parlamenta predvođeno Basom Eickhoutom (Zeleni, Nizozemska) sudjelovat će na konferenciji od 9. prosinca.