Podijeli ovu stranicu: 

Emisije stakleničkih plinova iz međunarodnog zrakoplovstva u posljednja dva desetljeća više su nego udvostručene. A iz brodarstva? Saznajte u infografici.

Iako međunarodno zrakoplovstvo i brodarstvo iznose manje od 3,5 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u, oni su najbrže rastući izvor emisija koje doprinose klimatskim promjenama.


Glavni razlog tome je rekordan rast prometa zbog većeg broja putnika i povećanog opsega trgovine. U ovim sektorima tek nedavno se počelo brinuti o smanjenju emisija stakleničkih plinova, na razini EU-a, ali i na globalnoj razini.


U rezoluciji usvojenoj uoči COP25 konferencije o klimatskim promjenama Europski parlament je pozvao na postavljanje viših ciljeva kod smanjenja emisija iz zrakoplovstva i brodarstva.


Saznajte više o klimatskoj promjeni

Infografika: Emisije iz prometa  

Najbrže rastući izvor emisija stakleničkih plinova

Emisije iz međunarodnog zrakoplovstva i brodarstva poraste su za skoro 130 posto, od čega 32 posto tijekom zadnja dva desetljeća. Ovo je najbrži rast zabilježen u cijelom prometnom sektoru, jedinom u kojem su emisije od 1990. porasle.


Unatoč postignutim poboljšanjima u potrošnji goriva, očekuje se da će emisije od zrakoplova u 2050. biti sedam do deset puta veće od razine iz 1990., dok bi se emisije od brodova mogle povećati od 50 do 250 posto.

Infografika: Emisije stakleničkih plinova po sektoru  

Porast zračnog i pomorskog prometa

Emisije stakleničkih plinova iz zrakoplovstva i brodarstva povećane su prvenstveno zbog porasta prometa. Broj putnika u zračnom prometu u EU-u od 1993. se utrostručio, a opseg međunarodne pomorske trgovine znatno je povećan u zadnja dva desetljeća.


Veća ekološka svijest mogla bi utjecati kod većeg broja ljudi i na svijest o ugljičnom otisku koji ostavljaju zbog svojih putovanja. Trenutno nešto više od jedne od deset osoba vodi o tome računa, prema istraživanju Eurobarometra. Saznajte koliko CO2 ispušta Vaš let.

Infografika: Broj putnika u zračnom prometu  

Kako se borimo protiv emisija iz zrakoplovstva i brodarstva?

EU je poduzela korake za smanjenje emisija iz zrakoplovstva kroz sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova. Osim toga, Parlament u ovaj sustav želi uključiti i brodarstvo. Danas, prema pravilima EU-a i globalnim pravilima, vlasnici velikih brodova trebaju dati informacije o ispuštanju CO2 i potrošnji goriva njihovih brodova.


EU surađuje s Međunarodnom organizacijom civilnog zrakoplovstva kod uvođenja globalne mjere poznate pod nazivom Corsia, uz koju bi zrakoplovne kompanije mogle neutralizirati svoje emisije ulaganjem u zelene projekte, kao što je primjerice sadnja drveća.