Direktiva o ekološkom dizajnu: Za energetsku učinkovitost i više recikliranja 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Europski parlament želi da Direktiva o ekološkom dizajnu sadrži nove zahtjeve o reciklaži i popravcima proizvoda. Više o prijedlogu.

Ekološki dizajn je uključivanje ekoloških aspekata u dizajn proizvoda s ciljem poboljšanja njegove ekološke učinkovitosti kroz cijeli njegov ciklus trajanja. Direktiva o ekološkom dizajnu koja je trenutno na snazi postavlja standarde za energetsku učinkovitost proizvoda kao što su grijači, računala i kućni aparati.

Međutim, puno je prostora za napredak. Primjerice, prosječan potrošač u EU-u kupuje novi mobilni telefon svake dvije godine. Bolji dizajn osigurao bi duže korištenje, reciklažu starih uređaja i učinkovitiji dizajn baterija koje bi se lakše mogle mijenjati. Procjenjuje se da bolja pravila o ekološkom dizajnu mogu potrošačima uštedjeti 490 eura godišnje do 2020.

U izvješću Europskog parlamenta usvojenom 31. svibnja 2018. traži se da se u obzir uzmu svi aspekti proizvoda, kao što su sastav, trajanje, popravak i potencijal za reciklažu u skladu s principima kružnog gospodarstva.

U srpnju 2017. Parlament je također zatražio minimalne standarde za trajanje proizvoda kako bi se stalo na kraj planiranom zastarijevanju proizvoda.

 

Što je eko-dizajn?

Parlament kaže kako je potrebno djelovati od faze proizvodnje proizvoda, ondje gdje su tehničke mogućnosti najveće. U trenutku osmišljavanja proizvoda nastane 80 % štete za okoliš i 90 % troškova za proizvođača.

Stoga ako vodimo računa o cijelom ciklusu proizvoda, od sastava do mogućnost popravka i recikliranja, već u fazi osmišljavanja proizvoda, rezultat su uštede za potrošače te korist za okoliš.

Uz to, pojavljuju se nova zanimanja povezana s ekološkim dizajnom: inženjer materijala, inženjer za okoliš i održivi razvoj ili posebni savjetnici, sve su to zanimanja koja pokazuju da ekološki dizajn počinje dobivati svoje mjesto u poduzećima

Mobilni telefoni  
  • Procjenjuje se da se trenutačno reciklira samo između 1 % i 5 % rijetkih metala koji se upotrebljavaju u proizvodnji mobilnih telefona, kao što su volfram, kobalt, grafit i indij.