Dobitnik Nagrade LUX 2018. je film o ženi koja želi spasiti svijet 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Film „Halla ide u rat” dobitnik je ovogodišnje Nagrade LUX. Redatelj Benedikt Erlingsson pričao je o klimatskim promjenama i izazovima s kojima se demokracija suočava.

„Radi se o demokraciji, medijskom spinu, borbi za okoliš i pravu ljudi da djeluju unatoč tome što krše pravila”, ovako islandski redatelj opisuje svoj film. Njegov duhovit i nestvaran „art triler s puno glazbe” uključuje islandske prirodne ljepote koje oduzimaju dah kako bi dočarao hitnost djelovanja u vezi zaštite okoliša.


Aktivistički film

„Ovaj film također predstavlja upozorenje. Prisutna je čudna kultura negiranja i odgađanja problema. Moramo promijeniti svoj životni stil, a to je veliki izazov za našu generaciju”, rekao je Erlingsson u Facebook live-u nakon proglašenja pobjednika.


Halla ide u rat je energična, zanimljiva i feministička saga islandskog redatelja Benedikta Erlingssona o ženi koja predaje glazbu i živi dvostruki život kao žestoka aktivistica za zaštitu okoliša. Dok se sprema za najveći i najodvažniji pothvat aktivističke karijere primi vijest da je njena molba za posvajanje djeteta uvažena i da je u Ukrajini čeka malena djevojčica.


Žene konstantno spašavaju svijet”

Na pitanje zašto baš ženski lik (Halldóra Geirharðsdóttir) igra glavnu ulogu u filmu, Benedikt Erlingsson je odgovorio: „Žene konstantno spašavaju svijet. Ponekad koriste drugačije strategije od muškaraca. Ovih dana, svijet treba nekoga tko će ga spasiti, a kada je u pitanju borba za okoliš, žene su uglavnom na čelu.”

Benedikt Erlingsson, dobitnik ovogodišnje Nagrade LUX  

Film i politička debata


Tijekom proglašenja dobitnika na plenarnoj sjednici, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je rekao: „Finalisti prikazuju tri ključne teme za budućnost Europe: rizike povezane s ekstremnim nacionalizmom, hitnost djelovanja u borbi za zaštitu okoliša i potrebu za pronalaženjem koherentnih odgovora na pitanja o migracijama.” Dodao je kako finalisti „pokazivanjem osobnih stavova i pogleda na Europu, uvelike doprinose političkoj debati koja se svaki dan odvija u Europskom parlamentu.”

Islandski redatelj Bededikt Erlingsson osvrnuo se i na nadolazeće europske izbore u svibnju 2019.: „Mi smo zadnja generacija koja može nešto poduzeti što se tiče klimatskih promjena. Ako mi ne učinimo ništa, bit će prekasno za našu djecu. Zato trebamo izaći na izbore, to je najveći instrument koji imamo u borbi za spašavanje svijeta.”


U finalu Nagrade LUX bili su filmovi Styx, Halla ide u rat i Druga strana svega. Saznajte više o njima i ne propustite ih pogledati u kinima u vašoj blizini.

Glasajte za najdraži film za mogućnost dolaska na međunarodni filmski festival Karlovy Vary kojim tradicionalno počinje sezona LUX filma.

Promocija europske kinematografije

Zadnjih dvanaest godina Nagrada LUX doprinijela je promociji više od stotine europskih filmova omogućivši prevođenje na sve jezike Europske unije. Uz to filmovi se prilagođavaju za gluhe i slabovidne osobe te dobivaju dodatnu međunarodnu promociju.