Međunarodni dan žena 2021.: Žene predvodnice u borbi protiv bolesti COVID-19 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Međunarodni dan žena 2021.  

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena Europski parlament naglašava njihovu ključnu ulogu tijekom koronakrize.

Žene su predvodnice u borbi protiv pandemije koronavirusa, među ostalim i zato što prevladavaju u zdravstvenom sektoru. Mnoge su također teško pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize. Osim toga, stalna ograničenja kretanja dovela su do porasta nasilja u obitelji. Parlament je pozvao na rješavanje tih nejednakosti.

Saznajte više o utjecaju pandemije na žene


Parlament obilježava Međunarodni dan žena na plenarnoj sjednici 8. ožujka. Video porukama će se obratiti potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i premijerka Novog Zelanda Jacinde Ardern.

Žene u borbi protiv bolesti COVID-19


Kako bi se podigla svijest o situaciji u kojoj su se žene našle tijekom krize, odbor FEMM 4. ožujka obilježava Međunarodni dan žena 2021. međuparlamentarnim sastankom: „Snažne smo: Žene u prvim redovima borbe protiv koronavirusa".


Predsjednik Parlamenta David Sassoli i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen otvaraju događanje, čiji je domaćin predsjednica odbora FEMM Evelyn Regner. Među ostalim sudionicima su: Helena Dalli, europska povjerenica za rodnu ravnopravnost i grčka predsjednica Ekaterini Sakelaropoulou.


Na panelu „Žene na prvoj liniji i lekcije naučene iz upravljanja krizom", političke čelnice, ključne zdravstvene radnice i stručnjakinje za rodnu ravnopravnost razmijenit će najbolje prakse i osobna iskustva osnaživanja žena tijekom krize sa zastupnicima u Europskom i nacionalnim parlamentima.

Na seminaru posvećenom znanstvenicama i njegovateljica 3. ožujka okupit će se istraživači iz farmaceutske industrije, stručnjaci za rodnu ravnopravnost, zdravstveni i socijalni radnici te zastupnici u Europskom parlamentu.

Pridružite nam se na društvenim mrežama


Predsjednica odbora FEMM Evelyn Regner 8. ožujka uživo će na Facebooku odgovarati na vaša pitanja o rodnoj ravnopravnosti u EU-u i kako je pandemija pogoršala položaj žena.

Regner će se također pridružiti Anji Rubik u raspravi uživo na Instagramu o ženskim seksualnim i reproduktivnim pravima i stavu Parlamenta o de facto zabrani pobačaja u Poljskoj. Anja Rubik poznata je poljska utjecajna osoba (influencerica).

Pratite događaje na društvenim mrežama: 
  • #IWD2021EP 
  • #IWD2021 
  • #InternationalWomensDay