Migracije: zajednički izazov 
Parlament se bavi pitanjima azila, vanjskih granica i migracija 

Društvo  Ažurirano: 
 
Stvoreno:   

Migracijski izazov: kako se EU nosi s dolaskom tražitelja azila i migranata? Saznajte što Europski parlament radi po pitanju migracije, azila i upravljanja granicama.

Podijeli ovu stranicu: 

članci 

       

Migracije predstavljaju izazov, ali i mogućnosti za Europu. Saznajte kako se EU bavi kretanjem izbjeglica i azilom.

       

Postoje mnogi razlozi za migraciju, od sigurnosti, demografije i ljudskih prava do siromaštva i klimatskih promjena. Saznajte više.

       

Posljednjih godina Europa je morala odgovoriti na najozbiljniji migracijski izazov od kraja Drugog svjetskog rata. Saznaje više u nastavku teksta.

       

Područje na kojem se kod prelaska granica ne pregledavaju putovnice, takozvano “područje Schengena”, jedno je od najopipljivijih postignuća Europske unije. Saznajte više u našem vodiču.

Videosnimke 

       
(Trajanje videozapisa:) 

       
(Trajanje videozapisa:) 

       
(Trajanje videozapisa:) 

članci 

       

Priljev migranata i tražitelja azila u Europu posljednjih godina ukazao je na potrebu poštenijeg i efikasnijeg sustava. Saznajte više u našoj infografici.

       

Migracije i njihov pritisak na Europu razotkrili su potrebu za reformom sustava azila EU-a, kao i za većom podjelom odgovornosti između država članica.

       

Zahtjev za azil u Europskoj uniji 2016. godine podnijelo je 1,2 milijuna ljudi. Saznajte više o ulozi Europskog parlamenta u integraciji izbjeglica.

Videosnimke 

članci 

       

Kada je izbio građanski rat u Siriji, Gülhan je bila studentica fizike na Sveučilištu Latakia Tishreen. Danas ima 32 godine, a posljednje četiri provela je u izbjegličkom kampu u južnoj Turskoj sa svoje troje male djece. Sukob u Siriji rezultiralo je najvećom svjetskom humanitarnom katastrofom od Drugog svjetskog rata, a prošlog tjedna dva su izaslanstva zastupnika na čelu sa zastupnicima Sylvie Guillaume i Jeanom Arthuisom posjetili neke od onih čiji su životi preokrenuti ratnim sukobima.

Videosnimke