Oleg Sencov osvojio Nagradu Saharov za slobodu misli 2018. 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Ukrajinski filmski redatelj Oleg Sencov dobitnik je Nagrade Saharov za slobodu misli 2018. Svečanost dodjele nagrade održala se u Strasbourgu 12. prosinca.

Konferencija predsjednika koju čine predsjednik Europskog parlamenta i vođe političkih grupa je 25. listopada između tri finalista odabrala laureata.

“Kroz njegovu hrabrost i odlučnost, dovodeći svoj život u opasnost, redatelj Oleg Sencov je postao simbol borbe za puštanje političkih zatvorenika u Rusiji i diljem svijeta. Uručujući mu ovu nagradu, Europski parlament izražava svoje suosjećanje i zahtijevamo da odmah bude pušten. Njegova nas borba podsjeća na dužnost borbe za ljudska prava bilo gdje u svijetu i pod bilo kojim uvjetima”, rekao je tadašnji predsjednik Parlamenta Antonio Tajani prilikom objave pobjednika.


Oleg Sencov

Oleg Sencov je ukrajinski filmski redatelj osuđen na 20 godina zatvora zbog „planiranja terorističkih napada“ protiv ruske vlasti na Krimu. Postao je simbol za otprilike 70 ilegalno uhićenih ukrajinskih građana koji su osuđeni na visoke kazne zatvora. Sencov je štrajkao glađu od svibnja do 9. listopada 2018. kada je njegov prosvjed prekinut nasilnim hranjenjem.


Pušten je iz zatvora 7. rujna 2019. u razmijeni zatvorenika između Rusije i Ukrajine.


Predsjednik Europskog parlamenta, David Sassoli, podržao je njegovo oslobođenje: “S olakšanjem i velikom radošću saznao sam danas za oslobođenje ukrajinskog redatelja Olega Sencova... On je hrabar i predan čovjek koji se dostojanstveno nosio s nepravdom i borio za demokraciju, vladavinu prava i ljudska prava”.


Dodjela nagrade

Nagrada se sastoji od certifikata i 50 tisuća eura te je dodijeljena u Europskom parlamentu u Strasbourgu na plenarnom zasjedanju 12. prosinca 2018.


Finalisti

Finalisti za Nagradu Saharov 2018. bili su: Oleg Sencov, 11 nevladinih organizacija koje se bave spašavanjem migranata na Mediteranu i Nasser Zefzafi. Više informacija o preostala dva finalista pronađite ovdje.


Više o Nagradi

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli, osnovanu u čast ruskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu. Nagrada je osnovana 1988. kako bi se istaknulo iznimne pojedince i organizacije koji se bore za ljudska prava i fundamentalne slobode. Ove godine se obilježava 30. obljetnica Nagrade Saharov.

Prošle godine Nagradu je dobila Demokratska oporba u Venezueli.

Kako se bira dobitnik?