Potpora sektoru kulture EU-a za vrijeme pandemije COVID-19  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Sektor kulture osjeti posljedice blokade uvedene diljem EU-a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Zastupnici su naglasili specifičnosti kreativnog sektora i poteškoće s kojima se umjetnici susreću te pozvali EU da im pruži potporu u rezoluciji usvojenoj 17. travnja.


Pandemija je utjecala na sve i mnogi gospodarski sektori u teškoj su situaciji, ali sektor kulture jedan je od najpogođenijih. Izvedbe diljem Europe otkazane su, festivali, konferencije i izložbe odgođeni, kina, kazališta i muzeji zatvoreni, televizijska i filmska produkcija stavljena na čekanje, tako da umjetnici ne mogu zarađivati za život.


Mnoge države članice uvele su mjere posebno usmjerene na pomaganje radnicima u sektoru kulture te su europski ministri kulture raspravljali o mjerama za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru tijekom koronavirusa na sastanku 8. travnja 2020.


EU radi na zaštiti radnih mjesta, ali posebnost kulturnog sektora otežava radnicima ispunjavanje uvjeta za potporu. Zbog toga, parlamentarni odbor za kulturu želi da EU uspostavi posebne mjere kako bi pomogao sektoru da preživi krizu.


U pismu upućenom povjereniku za unutarnje tržište Thierryju Bretonu i povjerenici za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyi Gabriel zastupnici predlažu:


  • Zaštitu umjetnika koji ne ispunjavaju uvjete za nacionalne programe potpore u okviru programa Kreativna Europa
  • Osiguravanje da sredstva EU-a dođu do sektora kroz povećanje sredstava za Kreativnu Europu
  • Stvaranje financijskog instrumenta u okviru Europskog investicijskog fonda za usmjeravanje sredstava u sektorPotrebno je učiniti više na razini EU-a kako bi se pružila potpora prilagođena za radnike u sektoru kulture sve dok se stvari ne vrate u normalu, rekla je predsjednica odbora za kulturu Sabine Verheyen (EPP, Njemačka).

Tijekom rasprave s odborom CULT 4. svibnja povjerenici Gabriel i Breton rekli su zastupnicima da je plan potpore EU-a kulturnim i kreativnim sektorima u pripremi u okviru šireg plana oporavka EU-a. Osim fleksibilnosti postojećih programa i strukturnih fondova, razmatraju se i mjere izravne potpore.

Komisija je podržala i pokretanje nove platformeCreatives Unite", prostora namijenjenom kulturnom i kreativnom sektoru za razmjenu informacija o inicijativama za odgovor na korona krizu.


Saznajte 10 poteza EU-a u borbi protiv koronavirusa