Koronavirus: Vremenska crta poteza EU-a u 2020. godini 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

EU poduzima mnoge mjere u borbi protiv pandemije i njezinih posljedica. Pogledajte našu vremensku crtu koja pruža jasan pregled po područjima.

Saznajte što EU radi u području zdravstva, istraživanja, gospodarstva, očuvanja radnih mjesta, društvenih pitanja, putovanja i prijevoza, te kako pomaže partnerima širom svijeta u borbi protiv bolesti COVID-19.

Pogledajte vremensku crtu poteza EU-a u 2021. godini

ZDRAVSTVO 
Potpora javnozdravstvenim sustavima i osiguravanje dostupnosti medicinske opreme  
 • 20 milijuna brzih antigenskih testova za države članice 
  18. prosinca 2020. 

  Europska komisija predlaže zajednička pravila za upotrebu, validaciju i uzajamno priznavanje brzih antigenskih testova. Osim toga, državama članicama dostupno je preko 20 milijuna testova.

  infographic illustration    
 • Novi zdravstveni program EU-a 
  14. prosinca 2020. 

  Pregovarači Parlamenta i Vijeća dogovorili su se oko programa „EU za zdravlje" čiji je cilj borba protiv prekograničnih zdravstvenih prijetnji i izgradnja otpornih europskih zdravstvenih sustava. Zahvaljujući Parlamentu, financijska sredstva povećana su na 5,1 milijardu eura za razdoblje 2021.-2027. Europska komisija predložila je novi program 28. svibnja.

  infographic illustration    
 • Olakšavanje uvoza medicinske opreme 
  28. listopada 2020. 

  Radi lakše nabave medicinske opreme iz trećih zemalja privremeno su ukinute carine i PDV na uvoz. Izuzeće koje se primjenjuje od 30. siječnja 2020. produljeno je do travnja 2021. Osim toga, nova pravila će omogućiti da bolnice i liječnici ne plaćaju PDV na cjepiva i komplete za testiranje.

  infographic illustration    
 • Europska zdravstvena unija 
  11. studenog 2020. 

  Komisija predstavlja prvi set mjera za izgradnju europske zdravstvene unije koja osigurava jaču spremnost i odgovor tijekom trenutne i budućih zdravstvenih kriza. Prijedlog uključuje uspostavljanje mehanizma za reagiranje u hitnim situacijama i jače mandate Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

  infographic illustration    
 • Rješavanje problema nedostatka lijekova 
  17. rujna 2020. 

  U rezoluciji usvojenoj 17. rujna, Parlament poziva da EU bude samodostatnija u zdravstvenim pitanjima kroz osiguravanje opskrbe, obnavljanje lokalne proizvodnje lijekova i bolju koordinaciju nacionalnih zdravstvenih strategija.

  infographic illustration    
 • Potpora liječenju konvalescentnom plazmom 
  31. srpnja 2020. 

  Više od 200 ustanova za prikupljanje krvi diljem Unije mogu se prijaviti za financiranje nabave opreme za plazmaferezu, tj. prikupljanje plazme darivatelja. Cilj je poduprijeti liječenje novih pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

  infographic illustration    
 • Dostupnost lijeka Remdesivir u EU-u 
  28. srpnja 2020. 

  Zahvaljujući ugovoru potpisanom s farmaceutskom kompanijom Gilead, doze Vekluryja (Remdesivir), prvog lijeka odobrenog na razini EU-a za liječenje bolesti COVID-19, bit će dostupne državama članicama i Ujedinjenoj Kraljevini.

  infographic illustration    
 • Jačanje pripravnosti za buduće slučajeve izbijanja bolesti COVID-19 
  15. srpnja 2020.  

  Komisija predstavlja hitne kratkoročne mjere za jačanje pripravnosti zdravstva EU-a za slučajeve izbijanja bolesti COVID-19, poput povećanog obuhvata testiranja, osiguranja opskrbe lijekovima i medicinskom opremom i smanjenja tereta sezonske gripe.

  infographic illustration    
 • Odgoda primjene novih odredbi o medicinskim proizvodima 
  17. travnja 2020. 

  Kako bi spriječio nestašice i kašnjenja u nabavi ključnih medicinskih proizvoda na tržištu, Parlament je donio odluku o odgodi primjene nove Uredbe o medicinskim proizvodima.

  infographic illustration    
 • Pružanje hitne potpore zdravstvenim sustavima 
  17. travnja 2020. 

  EU mobilizira više od 3 milijarde EUR iz svojeg proračuna za distribuciju medicinske opreme, koordinaciju transporta opreme i pacijenata te potporu za izgradnju poljskih bolnica. U dugoročnom razdoblju tim će se sredstvima poduprijeti kapaciteti za testiranje i istraživanje.

  infographic illustration    
 • Stvaranje zajedničkih zaliha medicinske opreme u EU-u 
  20. ožujka 2020.  

  EU stvara stratešku zalihu respiratora, zaštitnih maski za višekratnu uporabu, laboratorijske opreme i lijekova (rescEU) kao pomoć državama članicama koje se suočavaju s nestašicama.

  infographic illustration    
 • Povećanje proizvodnih kapaciteta 
  20. ožujka 2020. 

  Omogućen je besplatan pristup europskim usklađenim normama za medicinsku opremu (zaštitne maske i odijela, respiracijsku opremu i sl.) u cilju povećanja proizvodnje.

  infographic illustration    
 • Osnivanje europskog tima stručnjaka 
  17. ožujka 2020. 

  Skupina od sedam epidemiologa i virologa iz različitih država članica izrađuje znanstveno utemeljene smjernice EU-a na kojima će se temeljiti odgovor na širenje virusa te koordinira mjerama upravljanja rizikom.

  infographic illustration    
 • Osiguravanje dostupnosti osobne zaštitne opreme  
  15. ožujka 2020. 

  Izvoz osobne zaštitne opreme (zaštitnih maski i odijela, vizira i sl.) u zemlje izvan EU-a mora se dopustiti.

  infographic illustration    
 • Zajednička nabava medicinske opreme 
  28. veljače 2020. 

  Država članice na temelju sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavi udružuju snage i nabavljaju zaštitnu opremu (zaštitne rukavice i maske, zaštitna odijela i sl.), respiratore i pribor za testiranje.

  infographic illustration    
ISTRAŽIVANJE 
Potpora za istraživanje i inovacije u cilju pronalaska djelotvornih lijekova i cjepiva  
 • Započinje cijepljenje diljem EU-a 
  27. prosinca 2020. 

  Diljem EU-a započinje cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Prvo se cijepe prioritetne skupine, sukladno nacionalnim strategijama država članica EU-a.

  infographic illustration    
 • Odobreno prvo cjepivo 
  21. prosinca 2020. 

  Nakon pozitivne znanstvene preporuke Europske agencije za lijekove (EMA) i podrške država članica, Komisija daje prvo uvjetno odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19 kompanija BioNTech i Pfizer.

  infographic illustration    
 • Ugovori za cjepivo protiv koronavirusa 
  25. studenog 2020. 

  EU je potpisao ugovore s AstraZenecom, Sanofi-GSK-om, Janssen Pharmaceuticom NV, BioNTech-Pfizerom, CureVacom i Modernom kako bi države članice mogle kupiti njihovo cjepivo. Moguća je i donacija zemljama s nižim i srednjim dohotkom ili preusmjeravanje u druge europske države.

  infographic illustration    
 • EU kao jedan od vodećih donatora za COVAX 
  12. studenog 2020. 

  COVAX je dio globalne suradnje za ubrzanje razvoja, proizvodnje i osiguravanje pravednog pristupa testovima, lijekovima i cjepivima za bolest COVID-19. EU će donirati 500 milijuna eura za osiguranje cjepiva za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

  infographic illustration    
 • Učinkovite strategije cijepljenja 
  15. listopada 2020. 

  Komisija predstavlja ključne elemente za strategije cijepljenja država članica, uključujući skupine koje se trebaju prve cijepiti.

  infographic illustration    
 • 128 milijuna EUR za istraživanje dijagnostike i cjepiva  
  11. kolovoza 2020.  

  EU podupire 23 istraživačka projekta u vrijednosti od 128 milijuna EUR u okviru programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor 2020.

  Prethodno je već dodijeljeno 48,25 milijuna EUR za 18 istraživačkih projekata za razvoj cjepiva, novih terapija, brzih dijagnostičkih testova i poboljšanje pripravnosti i odgovora na pandemiju, te 117 milijuna EUR za osam projekata u području dijagnostike i liječenja u okviru Inicijative za inovativne lijekove.

  infographic illustration    
 • Brzi razvoj cjepiva 
  10. srpnja 2020. 

  Parlament odobrava privremeno odstupanje od određenih pravila kliničkih ispitivanja kako bi se omogućilo brže razvijanje cjepiva i lijekova protiv bolesti COVID-19.

  infographic illustration    
 • 75 milijuna EUR CureVac-u za razvoj cjepiva 
  6. srpnja 2020.  

  Europska investicijska banka i CureVac, inovativni proizvođač cjepiva u Njemačkoj, sklopili su ugovor o zajmu u iznosu od 75 milijuna eura kako bi se podržao kontinuirani razvoj i proizvodnja cjepiva tvrtke, uključujući kandidata za cjepivo protiv SARS-CoV-2.

  infographic illustration    
 • Svjetski napori za financiranje razvoja dijagnostike i cjepiva 
  27. lipnja 2020. 

  Zahvaljujući globalnom donatorskom sastanku na vrhu „Globalni cilj: zajedno za budućnost” prikupljeno je dodatnih 6,15 milijardi eura u sklopu inicijative Globalni odgovor na koronavirus, čime se ukupni prikupljen iznos popeo na gotovo 16 milijardi eura. Donatorski maraton je 4. svibnja pokrenuo EU sa svojim globalnim partnerima pozivajući zemlje i organizacije širom svijeta na prikupljanje sredstva za financiranje dijagnostike, terapije i cjepiva protiv koronavirusa.

  infographic illustration    
 • Strategija EU-a za cjepiva 
  17. lipnja 2020.  

  Europska komisija predstavlja strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene cjepiva protiv bolesti COVID-19.

  infographic illustration    
 • 100 milijuna EUR za razvoj cjepiva 
  11. lipnja 2020.  

  Europska investicijska banka podržava tvrtku za imunoterapiju BioNTech SE sa 100 milijuna EUR za razvoj programa cjepiva protiv bolesti COVID-19.

  infographic illustration    
 • 314 milijuna EUR za inovacije 
  8. lipnja 2020. 

  Kroz pilot-program Europskog vijeća za inovacije nazvan Akcelerator izdvojeno je 166 milijuna EUR za potporu 36 poduzeća koja se bore protiv pandemije bolesti COVID-19, dok će drugih 36 poduzeća koja će pridonijeti europskom planu oporavka primiti više od 148 milijuna eura. Nadalje, 139 poduzeća primila su novouvedeni pečat izvrsnosti kako bi lakše privukla potporu iz drugih izvora financiranja.

  infographic illustration    
 • Dodatnih 122 milijuna EUR za istraživanja i inovacije 
  19. svibnja 2020. 

  EU objavljuje novi poziv za projekte za: prenamjenu proizvodnih kapaciteta za brzu proizvodnju ključne medicinske opreme i potrepština za testiranje i liječenje, razvoj medicinskih tehnologija za bolje otkrivanje i skrb za pacijente, istraživanja za razumijevanje bihevioralnih i socioekonomskih posljedica pandemije kako bi se poboljšale strategije liječenja i prevencije. 122 milijuna EUR dolazi iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

  infographic illustration    
 • Platforma za razmjenu podataka za istraživače 
  20. travnja 2020. 

  Kako bi pomogla istraživačima u Europi i širom svijeta u borbi protiv pandemije koronavirusa, Europska komisija zajedno s nekoliko partnera pokreće Europsku platformu za podatke o bolesti COVID-19 kako bi osigurala brzo prikupljanje i razmjenu dostupnih podataka o istraživanju.

  infographic illustration    
GOSPODARSTVO 
Potpora financijskom sektoru i poduzećima  
 • Dogovor o Mehanizmu za oporavak i otpornost 
  18. prosinca 2020. 

  Pregovarači Vijeća i Parlamenta dogovorili su se o pravilima za Mehanizam za oporavak i otpornost, koji je ključni instrument plana oporavka od pandemije COVID-19. Države članice na raspolaganju će imati 672,5 milijardi eura zajmova i bespovratnih sredstava za potporu reformama i ulaganjima.

  infographic illustration    
 • Odobren dugoročni proračun 2021.-2027. 
  16. prosinca 2020. 

  Parlament odobrava sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a tijekom svog plenarnog zasjedanja. Zajedno s paketom oporavka od pandemije COVID-19, omogućit će EU-u 1,8 bilijuna eura investicija za otporniju, zelenu i digitalnu Europu. U pregovorima s Vijećem zastupnici su osigurali znatno veći proračun za novi program "EU za zdravlje".

  infographic illustration    
 • Dogovor o dugoročnom proračunu 
  10. studenog 2020.  

  Pregovarački tim Parlamenta postiže privremeni sporazum o proračunu EU-a za 2021.-2027.Parlament je kompromisom dobio 16 milijardi eura povrh paketa koji su dogovorili šefovi država ili vlada na sastanku na vrhu u srpnju. Iznosom od 15 milijardi eura ojačat će se vodeći programi za zaštitu građana od pandemije COVID-19, pružiti prilike za sljedeću generaciju i očuvati europske vrijednosti. Jednom milijardom eura povećat će se fleksibilnost za rješavanje budućih potreba i kriza.

  infographic illustration    
 • 6,2 milijarde EUR za suzbijanje krize i ubrzanje razvoja i primjene cjepiva 
  17. rujna 2020. 

  Parlament odobrava povećanje proračuna za 2020. godinu za 6,2 milijarde eura: kohezijskih fondova za 5,1 milijardu kako bi se osiguralo pokrivanje zahtjeva država članica za suočavanje s krizom, te 1,1 milijarde za razvoj i raspoređivanje cjepiva.

  infographic illustration    
 • Parlament otvara put za plan oporavka od koronakrize  
  16. rujna 2020. 

  Glasanjem na plenarnoj sjednici u rujnu Parlament ubrzava postupak koji omogućuje EU-u posudbu 750 milijardi eura za provedbu plana oporavka. Zastupnici žele uvođenje novih vlastitih izvora sredstava u proračun kako bi se pokriti troškovi oporavka.

  infographic illustration    
 • Parlament nezadovoljan smanjenjem proračuna 
  23. srpnja 2020.  

  Nakon što su se šefovi država i vlada dogovorili o proračunu EU-a za 2021.-2027. i planu oporavka sredinom srpnja, zastupnici Europskog parlamenta usvajaju rezoluciju kojom utvrđuju svoju poziciju uoči pregovora s Vijećem. Parlament pozdravlja dogovor o planu oporavka, ali kritizira smanjenje dugoročnog proračuna, poziva na nove izvore prihoda EU-a i izjavljuje da će uskratiti pristanak ako se dogovor ne poboljša. Zastupnici ističu da Parlament treba biti potpuno uključen u odluke o planu oporavka.

  infographic illustration    
 • Promjena pravila kako bi se potaknulo banke na kreditiranje poduzeća i građana 
  19. lipnja 2020.  

  Parlament donosi fleksibilnija pravila o kapitalnim zahtjevima kako bi se bankama privremeno osigurali povoljni uvjeti za davanje kredita poduzećima i građanima.

  infographic illustration    
 • ESB-ov program kupnje za izvanredne pandemijske okolnosti (1.350 milijarde EUR) 
  4. lipnja 2020. 

  Europska središnja banka povećava iznos hitnog programa kupnje zbog pandemije (PEPP) za 600 milijardi EUR na ukupno 1.350 milijarde EUR. Privremeni program kupnje imovine za vrijednosne papire privatnog i javnog sektora inicijalno je pokrenut u ožujku u iznosu od 750 milijardi EUR, uz 120 milijardi EUR koliko je već mobilizirano za krizu izazvanu pandemijom.

  infographic illustration    
 • 750 milijardi EUR za poticanje ekonomskog i socijalnog oporavka 
  27. svibnja 2020. 

  Zastupnici snažno podržavaju prijedlog Europske komisije za instrument oporavka od 750 milijardi EUR („EU sljedeće generacije") u okviru dugoročnog proračuna EU-a za ublažavanje krize COVID-19, koji je Ursula von der Leyen predstavila na plenarnom zasjedanju. U rezolucijama od 15. svibnja i 17. travnja, zastupnici su pozvali na donošenje izdašnog paketa mjera za gospodarski oporavak s naglaskom na potrebe građana.

  infographic illustration    
 • Maksimalna fleksibilnost za usmjeravanje strukturnih fondova EU-a 
  23. travnja 2020. 

  Zahvaljujući novim mjerama države članice moći će prenositi sredstva između tri glavna kohezijska fonda (Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda), između različitih kategorija regija te između specifičnih prioritetnih područja tih fondova.

  infographic illustration    
 • Potpora EIB-a gospodarstvu (65 milijardni EUR) 
  16. travnja 2020. 

  Europska investicijska banka osniva jamstveni fond s 25 milijardi EUR kako bi se mobiliziralo do 200 milijardi EUR za pomoć europskom gospodarstvu, uz iznos od 40 milijardi EUR koji je već mobiliziran.

  infographic illustration    
 • Zajednički europski plan za postupno ukidanje mjera ograničavanja 
  15. travnja 2020. 

  Europska komisija i Europsko vijeće predstavljaju smjernice i preporuke za države članice prilikom ublažavanja mjera ograničavanja.

  infographic illustration    
 • Hitna pomoć za najmanje 100 000 malih i srednjih poduzeća 
  6. travnja 2020. 

  Svjesna snažnih posljedica krize za mala i srednja poduzeća Unija oslobađa oko 8 milijardi EUR financijske pomoći europskim malim i srednjim poduzećima.

  infographic illustration    
 • Strukturni fondovi EU-a za osnovna ulaganja i resurse (37 milijardi EUR) 
  27. ožujka 2020.  

  37 milijardi EUR iz strukturnih fondova EU-a stavlja se na raspolaganje za Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus s pomoću koje će se podupirati zdravstveni sustavi, mala i srednja poduzeća i tržišta rada.

  infographic illustration    
 • Veća fiskalna fleksibilnost  
  23. ožujka 2020. 

  Kako bi omogućila državama članicama izvanredne rashode za rješavanje krize, Europska unija povećava fleksibilnost svojih proračunskih pravila.

  infographic illustration    
 • Revidirana pravila o državnim potporama 
  19. ožujka 2020. 

  Države članice mogu fleksibilno primjenjivati pravila o državnim potporama kako bi osigurale dovoljnu likvidnost za sve vrste poduzeća i nastavak gospodarske aktivnosti.

  infographic illustration    
RADNA MJESTA I DRUŠTVO 
Potpora za prihode kućanstava i radna mjesta tijekom krize  
 • Očuvanje radnih mjesta i poduzeća (100 milijardi EUR) 
  27. listopada 2020. 

  Kao dio odgovora na koronavirus, EU je u svibnju usvojio instrument SURE kojim se državama EU-a osiguravaju financijska sredstva u iznosu do 100 milijardi EUR za zajmove po povoljnim uvjetima kako bi se poduzećima omogućilo zadržavanje zaposlenika i smanjenje radnog vremena osiguravajući pritom potporu za prihode. Instrument je aktiviran 22. rujna, a prva sredstva isplaćena su 27. listopada.

  infographic illustration    
 • Pomoć poljoprivredno-prehrambenom sektoru 
  19. lipnja 2020. 

  Od izbijanja bolesti COVID-19, EU je uveo izvanredne mjere i uveo fleksibilnija pravila za poljoprivrednike, ribare i mala poljoprivredno-prehrambena poduzeća.

  infographic illustration    
 • Zaštita prekograničnih i sezonskih radnika 
  19. lipnja 2020. 

  Parlament poziva na hitne mjere kako bi se zaštitili prekogranični i sezonski radnici u kontekstu korona krize.

  infographic illustration    
 • Klasifikacija virusa SARS-CoV-2 
  11. lipnja 2020.  

  Parlament i Komisija suglasni su da će virus koji uzrokuje COVID-19, SARS-CoV-2, svrstati u rizičnu skupinu 3 direktive EU-a o biološkim agensima kako bi se osigurala dodatna zaštita zdravlja i sigurnosti radnika.

  infographic illustration    
 • Smjernice EU-a za siguran povratak na radno mjesto 
  24. travnja 2020. 

  EU donosi smjernice kako bi osigurao povratak radnika na radna mjesta u sigurno i zdravo okruženje. Smjernice pokrivaju područja od procjene rizika i skrbi o bolesnim radnicima do informacija za određene sektore i zanimanja.

  infographic illustration    
 • Skrb o najpotrebitijima 
  23. travnja 2020. 

  Kako bi se smanjio rizik od zaraze, omogućit će se isporuka pomoći u hrani i osnovnim potrepštinama preko elektroničkih ili papirnatih vaučera iz Fonda za europsku pomoć za najpotrebitije te će se osigurati zaštitna oprema za radnike i volontere.

  infographic illustration    
 • Aplikacije za praćenje kontakata i osiguravanje privatnosti i zaštite podataka 
  17. travnja 2020.  

  Komisija izdaje smjernice za razvoj novih aplikacija koje podržavaju borbu protiv pandemije COVID-19, a Parlament naglašava da sve digitalne mjere moraju biti u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom o zaštiti podataka i privatnosti.

  infographic illustration    
 • Financijska pomoć iz Fonda solidarnosti (800 milijuna EUR) 
  26. ožujka 2020. 

  Područje primjene Fonda solidarnosti Europske unije prošireno je kako bi obuhvaćalo i krize u javnom zdravstvu te je državama članicama najteže pogođenima pandemijom stavljeno na raspolaganje 800 milijuna EUR za 2020.

  infographic illustration    
 • Sprečavanje zagušenja mreže 
  19. ožujka 2020. 

  EU traži od Netflixa, Facebooka i YouTubea da smanje kvalitetu sadržaja koji se gleda u neprekinutom toku (tzv. streaming) kako bi se spriječilo zagušenje mreže.

  infographic illustration    
PUTOVANJE I PROMET 
Ograničavanje putovanja i osiguravanje pružanja ključnih usluga  
 • Zaštita od koronavirusa tijekom zime 
  2. prosinca 2020. 

  Europska komisija predstavila je strategiju za smanjenje broja oboljelih tijekom zimskog razdoblja. Uključuje preporuke državama članicama za nastavak fizičkog distanciranja i nošenja maski, pojačana testiranja i praćenje kontakata, donošenje savjeta o sigurnom putovanju i daljnjem razvoju strategije cijepljenja.

  infographic illustration    
 • Sustav EU-a za povezivanje aplikacija za praćenje kontakata izvan granica 
  19. listopada 2020. 

  Kako bi osigurala interoperabilnost aplikacija za praćenje kontakata preko granica Komisija je uspostavila sustav na razini cijelog EU-a. Prve aplikacije povezane s ovim sustavom su Corona-Warn-App (Njemačka), COVID tracker (Irska) i Immuni (Italija), a ostale će se povezati tijekom listopada i studenog.

  infographic illustration    
 • Koordinacija mjera kojima se ograničava slobodno kretanje 
  17. rujna 2020. 

  Komisija predlaže koordiniranje i jasno komuniciranje svih mjera koje poduzimaju države članice koje ograničavaju slobodno kretanje. U rezoluciji usvojenoj 17. rujna, Parlament podržava prijedlog i poziva na usklađivanje zdravstvenih procjena i mjera.

  infographic illustration    
 • Postupno ukidanje ograničenja putovanja 
  15. lipnja 2020.  

  Države članice postupno ukidaju ograničenja putovanja uvedena kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Parlament zahtijeva vraćanje schengenske zone u funkciju što prije.

  infographic illustration    
 • Slobodno kretanje, nastavak turizma i “Re-open EU” 
  14. lipnja 2020.  

  Kako bi osigurala zaštitu javnog zdravlja, EU pokreće internetsku platformu „Re-open EU''“ i putnicima pruža informacije potrebne za planiranje putovanja i odmora. Informacije se redovito ažuriraju i dostupne su na 24 jezika.

  infographic illustration    
 • Preporuke za sigurno putovanje  
  13. svibnja 2020.  

  Europska komisija izradila je smjernice i preporuke za turizam i prijevoz kako bi pomogla državama članicama u koordiniranju sigurnog ukidanja ograničenja putovanja i zaštitila putnike.

  infographic illustration    
 • Zaustavljanje praznih letova 
  26. ožujka 2020. 

  Privremeno su obustavljena pravila EU o slotovima u zračnim lukama zbog kojih su zračni prijevoznici morali iskorištavati svoje termine rezervirane za uzlijetanje i slijetanje zrakoplova kako bi ih zadržali za sljedeću godinu. Pravila su izmijenjena i dopunjena 10. veljače 2021. 

  infographic illustration    
 • Omogućavanja kontinuiranog protoka robe i usluga 
  18. ožujka 2020. 

  EU uvodi granične prijelaze za tzv. zelene koridore kako bi se osigurala opskrba ključnom robom i medicinskom i zaštitnom opremom unutar jedinstvenog tržišta.

  infographic illustration    
 • Ograničavanje putovanja kako bi se usporilo širenje zaraze 
  17. ožujka 2020. 

  EU privremeno zatvara svoje granice za sva putovanja koja nisu neophodna kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

  infographic illustration    
 • Repatrijacija građana EU-a 
  Od siječnja 2020. 

  Zahvaljujući Mehanizmu za civilnu zaštitu iz trećih zemalja diljem svijeta vraćeni su deseci tisuća građana EU-a.

  infographic illustration    
GLOBALNI ODGOVOR EU-a 
Potpora partnerskim zemljama u borbi protiv pandemije koronavirusa  
 • 20 milijuna EUR za zdravstvene sustave u jugoistočnoj Aziji 
  1. prosinca 2020. 

  EU pokreće novi program vrijedan 20 milijuna eura za jačanje kapaciteta za praćenje i testiranje partnerskih zemalja u Udruženju država jugoistočne Azije (ASEAN) i potporu njihovim zdravstvenim sustavima.

  infographic illustration    
 • 86,5 milijuna EUR za Ganu 
  20. studenog 2020. 

  EU mobilizira 86,5 milijuna EUR hitne potpore Gani za suzbijanje posljedica pandemije.

  infographic illustration    
 • 92 milijuna EUR za Sahel 
  9. studenog 2020. 

  EU osigurava 92 milijuna eura za Burkinu Faso, Mauritaniju, Niger i Čad kako bi im se pomoglo kod pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite i smanjio ekonomski i socijalni utjecaj pandemije.

  infographic illustration    
 • 25 milijuna EUR za Gambiju 
  19. listopada 2020. 

  EU mobilizira 25 milijuna EUR za Gambiju kao dio paketa "Team Europe" kako bi doprinio oporavku od pandemije i podržao tranziciju prema demokraciji.

  infographic illustration    
 • Humanitarni zračni most EU-a 
  11. rujna 2020. 

  Humanitarni zračni most služi za pružanje pomoći državama pogođenim pandemijom COVID-19 diljem svijeta. Od njegova pokretanja 8. svibnja kroz 67 letova isporučena je medicinska oprema i prevezeni su humanitarni radnici u kritična područja u Africi, Aziji i Sjevernoj i Južnoj Americi.

  infographic illustration    
 • Nastavljaju se globalne isporuke medicinskih potrepština i zaštitne opreme 
  28. srpnja 2020. 

  U okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu države članice i dalje isporučuju medicinske potrepštine i zaštitnu opremu diljem svijeta. Osim bilateralne pomoći, isporuke su obavljene u 24 zemlje, uključujući sedam država članica.

  infographic illustration    
 • 64 milijuna EUR za južnu Afriku 
  20. srpnja 2020.  

  EU pruža 64,7 milijuna eura humanitarne pomoći Angoli, Bocvani, Komorima, Esvatiniju, Lesotu, Madagaskaru, Malaviju, Mauricijusu, Mozambiku, Namibiji, Zambiji i Zimbabveu za suočavanje s pandemijom koronavirusa i ekstremnim vremenskim uvjetima, kao što je dugotrajna suša u regiji i druge krize.

  infographic illustration    
 • Novi paket pomoći za sjevernu Afriku 
  2. srpnja 2020. 

  EU donosi novi paket pomoći za podršku migrantima i lokalnim zajednicama u sjevernoj Africi. Paket uključuje 80 milijuna eura novih sredstava uz 30 milijuna eura iz fonda za hitne slučajeve u Africi.

  infographic illustration    
 • Podrška Središnjoj Afričkoj Republici 
  18. lipnja 2020. 

  EU odobrava 54 milijuna EUR za pomoć vladi Središnje Afričke Republike u borbi protiv koronavirusa.

  infographic illustration    
 • Paket od 60 milijuna EUR za pomoć zemljama na Afričkom rogu 
  17. lipnja 2020.  

  EU mobilizira 60 milijuna EUR za pomoć u rješavanju zdravstvenih i društvenoekonomskih posljedica krize na Afričkom rogu. U svibnju, EU je odobrio pomoć u iznosu od 105,5 milijuna EUR za humanitarne projekte u Džibutiju, Etiopiji, Keniji i Somaliji kako bi se izbjeglicama pružila zdravstvena zaštita, pomoć u hrani i osnovnim potrepštinama.

  infographic illustration    
 • Dodatnih 55 milijuna EUR za sirijske izbjeglice i lokalne zajednice u Jordanu i Libanonu 
  10. lipnja 2020.  

  EU mobilizira paket podrške u iznosu od 55 milijuna EUR za pomoć sirijskim izbjeglicama i ranjivim osobama u Jordanu i Libanonu tijekom korona krize. Pomoć je usmjerena na zdravstvo i vodu, sanitarne i higijenske usluge. Prethodno, u ožujku, je već odobren paket pomoći vrijedan gotovo 240 milijuna EUR.

  infographic illustration    
 • Dodatnih 50 milijuna EUR za humanitarnu pomoć 
  20. svibnja 2020. 

  Dodatnih 50 milijuna eura izdvaja se za pristup zdravstvenim uslugama, zaštitnoj opremi, vodi i sanitarnim uslugama za ranjive skupine u regijama Sahela i jezera Čad, Srednjoafričke Republike, regije afričkih Velikih jezera, istočne Afrike, Sirije, Jemena, Palestine i Venezuele te etničkoj skupini Rohingya. Sredstva će raspoređivati nevladine organizacije, međunarodne organizacije, agencije Ujedinjenih naroda te Crveni križ i Crveni polumjesec.

  infographic illustration    
 • 3 milijarde EUR u zajmovima za susjedne i partnerske zemlje 
  15. svibnja 2020. 

  EU je osigurao 3 milijarde EUR za zajmove susjednim i partnerskim zemljama za pomoć u ublažavanju negativnih socijalnih i gospodarskih posljedica pandemije uz istodobno očuvanje financijske stabilnosti.

  infographic illustration    
 • 3,3 milijardi EUR potpore za zapadni Balkan 
  29. travnja 2020. 

  EU mobilizira paket vrijedan više od 3,3 milijardi EUR za pomoć partnerima sa zapadnog Balkana, kojim se pruža potpora zdravstvenom sektoru, socijalnom i gospodarskom oporavku, humanitarna pomoć izbjeglicama i makrofinancijska i mikrofinancijska pomoć.

  infographic illustration    
 • Skoro 36 milijardi EUR za potporu partnerskim zemljama 
  8. travnja 2020. 

  EU pokreće paket „Team Europe” kako bi se najugroženijim zemljama pomoglo u borbi protiv pandemije i ublažavanju njezinih društvenih i gospodarskih posljedica, posebno u Africi, susjedstvu EU-a, ali i Aziji i Pacifiku te Latinskoj Americi i na Karibima.

  infographic illustration    
 • Do 28 milijuna EUR za potporu istraživanju u supsaharskoj Africi 
  8. travnja 2020. 

  Partnerstvo europskih zemalja i zemalja u razvoju u području kliničkih studija (EDCTP) objavljuje tri poziva na iskaz interesa za potporu istraživačkim kapacitetima u supsaharskoj Africi, s proračunom do 28 milijuna EUR financiranim iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

  infographic illustration    
 • 700 milijuna EUR financijske pomoći Grčkoj za upravljanje migracijama 
  3. ožujka 2020. 

  EU stavlja na raspolaganje 350 milijuna EUR za potporu Grčkoj, u koju dolazi većina izbjeglica i migranata, a dodatna financijska pomoć u iznosu od 350 milijuna EUR može se zatražiti u okviru izmjene proračuna. Grčkoj se također pruža pomoć u pogledu medicinske opreme, medicinskih timova, skloništa, šatora i pokrivača putem Mehanizma za civilnu zaštitu.

  infographic illustration    

Dezinformacije o pandemiji brzo se šire i otežavaju borbu protiv virusa. EU osigurava i aktivno promovira pouzdane informacije i surađuje s internetskim platformama kako bi se uklonile lažne vijesti i spriječile internetske prevare. Komisija je 10. lipnja predložila konkretne mjere koje se mogu brzo primijeniti u borbi protiv dezinformacija.


Saznajte 10 poteza EU-a u borbi protiv koronavirusa.