Promjene u Komisiji: McGuinness i Dombrovskis dobili odobrenje zastupnika 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Mairead McGuinness (Irska) i Valdis Dombrovskis (Latvija)  

Parlament je 7. listopada glasao o promjenama u Europskoj komisiji, nakon saslušanja Mairead McGuinness i Valdisa Dombrovskisa održanih 2. listopada.

Glasanje na plenarnoj sjednici posljednji je korak parlamentarne procjene predloženih promjena u Komisiji do kojih je došlo nakon ostavke povjerenika za trgovinu Phila Hogana krajem kolovoza.

Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku 2. listopada u 9 sati održao je saslušanje Mairead McGuinness (Irska) kako bi procijenio je li ona dobar izbor za obnašanje dužnosti povjerenice za financijske usluge, financijsku stabilnost i Uniju tržišta kapitala.


McGuinness smatra da bi financijski sektor trebao igrati ulogu u izgradnji održivije, digitalne i uključive Europe. Zastupnike je zanimalo kako planira dovršiti stvaranje unije tržišta kapitala i bankarske unije, te koji bi po njezinom mišljenju bili sljedeći koraci u borbi protiv pranja novca, osiguranju poštenog oporezivanja, potpori klimatskim ulaganjima i kreditiranju malih poduzeća.

Valdis Dombrovskis (Latvija), izvršni potpredsjednik Komisije, predložen je za preuzimanje dužnosti za portfelj za trgovinu. Pozvan je na saslušanje koje je organizirao Odbor za međunarodnu trgovinu.

Zastupnici su željeli čuti kako će trgovinska politika EU-a podržati klimatske ciljeve i kako će se Europa nositi s Kinom, SAD-om i Velikom Britanijom. „Europa mora postati asertivnija", rekao je Dombrovskis, dodajući kako će svi trgovinski partneri koji se koriste nepravednom praksom biti suočeni s novim protumjerama.

McGuinness obnaša dužnost zastupnice u Europskom parlamentu od 2004., a od 2014. je potpredsjednica Parlamenta. Valdis Dombrovskis, bivši premijer Latvije, potpredsjednik je Komisije od 2014.

Postupak u Parlamentu


Kad god se mijenja član Europske komisije ili dođe do znatne preraspodjele resora, Parlament poziva kandidate za nova radna mjesta na saslušanja kako bi ih zastupnici evaluirali.


Postupak je sličan onome za izbor Komisije na početku svakog mandata. Prvo Odbor za pravna pitanja pregledava kandidatovu izjavu o financijskim interesima kako bi potvrdio nepostojanje sukoba interesa. To je preduvjet za održavanje saslušanja.


Saslušanje zatim organiziraju odbori zaduženi za portfelj svakog kandidata. Prije početka kandidat mora odgovoriti na neka pitanja pisanim putem. Saslušanje traje tri sata i prenosi se uživo. Nakon saslušanja nadležni odbor ili odbori pripremaju evaluacijsko pismo.


Konferencija predsjednika odbora, koja uključuje sve predsjednike parlamentarnih odbora, zatim ocjenjuje saslušanja i prosljeđuje svoje zaključke predsjednicima klubova zastupnika i predsjedniku Parlamenta na Konferenciji predsjednika. Oni su odgovorni za konačnu evaluaciju i odluku o zatvaranju saslušanja ili traženju daljnjih radnji. Nakon toga, Parlament može glasati na plenarnoj sjednici.


Parlament ima savjetodavnu ulogu u pogledu pojedinačnih kandidata za povjerenike, ali može odobriti ili razriješiti Europsku komisiju u cjelini. Prema sporazumu između Parlamenta i Komisije od predsjednika Komisije zahtijeva se uzimanje u obzir mišljenja Parlamenta o pojedinačnim kandidatima i promjenama u sastavu Komisije.


Kao i uvijek kada Parlament glasa o pojedinačnim kandidatima, glasa se tajnim glasovanjem. Za utvrđivanje stajališta Parlamenta potrebna je obična većina danih glasova.