Glas potpore Europskim snagama solidarnosti 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Mladi u dobi od 18 do 30 godina mogu volontirati i raditi diljem Europe
  • 375,6 milijuna eura namijenjeno aktivnostima u području zaštite okoliša, obrazovanja, integracije migranata
Snage solidarnosti prilika su za ljude koji žele raditi ili volontirati u čitavom nizu aktivnosti diljem Europe  

Mladima se otvara mogućnost volontiranja ili rada u programima solidarnosti diljem Europske unije, nakon konačnog glasovanja u Europskom parlamentu.

Prijedlog koji je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio tijekom obraćanja o stanju Unije u rujnu 2016., a koji je potom i službeno pokrenut nekoliko mjeseci kasnije, sada je dobio i zakonski okvir. Mladi ljudi mogu sudjelovati u mnoštvu programa solidarnosti u područjima: obrazovanja, zdravlja, zaštite okoliša, sprječavanja katastrofa, opskrbe prehrambenim proizvodima i drugim potrepštinama, prihvata i integracije migranata i tražitelja azila.

Za razdoblje od 2018.-2020. odobren je proračun od 375,6 milijuna eura. Od toga je 90% posto namijenjeno za volontiranje, a 10 % za programe poslova. Europska komisija predložila je da u proračunu od 2021. do 2027. ukupan iznos bude 1,26 milijardi eura.

Obvezna registracija

Zainteresirani pojedinci mogu se prijaviti za projekte isključivo kod registriranih organizacija. Registracija se obavlja putem višejezičnog i interaktivnog internet portala na kojem se mogu pretraživati ponude volontiranja, rada i pripravništva.

Od pokretanja programa 2016., registriralo se više od 70 000 ljudi, a njih gotovo 7 000 već je uključeno u neke od aktivnosti – programe socijalne inkluzije, integracije migranata, potpore lokalnim zajednicama, očuvanje kulturne baštine ili obrazovanja (EK statistika, lipanj 2018.).

Zastupnici Europskog parlamenta smatraju da program treba biti pristupačniji mladima s ograničenim mogućnostima – poput mladih s invaliditetom, onima koji žive u izoliranim ili marginaliziranim zajednicama. Također i mladima s poteškoćama u učenju ili sa zdravstvenim problemima. Europska komisija i države članice u tu svrhu trebaju aktivirati posebne mjere i prilagođena uputstva za uključivanje ovih skupina mladih u Europske snage solidarnosti.

Mladi se mogu registrirati već sa 17 godina, no moraju biti stariji od 18 (ali ne od 30) u vrijeme kada počinju s volontiranjem ili radom.

Zabrana iskorištavanja mladih

Zastupnici su glasovanjem podržali jasno razlikovanje između volonterskih aktivnosti i radnih mjesta, kako bi se osiguralo da niti jedna od organizacija što sudjeluje u programu ne iskorištava mlade ljude kao neplaćene volontere dok istodobno raspolaže kvalitetnim radnim mjestima. Razdoblje volontiranja ograničit će se na 12 mjeseci, a pripravništvo od 2 do 6 mjeseci. Kad je riječ o ugovorima za rad, Europski parlament je zatražio da minimalno obuhvate razdoblje od tri mjeseca.

Sve organizacije koje sudjeluju u programu moraju dobiti certifikat kvalitete. Certifikati će se redovito provjeravati i moći će se oduzeti.

Citat

Izvjestiteljica Helga Trüpel (Zeleni/Europski slobodni savez, Njemačka):

“Europske snage solidarnosti sveobuhvatan su program volontiranja namijenjen mladima u Europi. Riječ je o programu koji jača solidarnost, mladima otvara nove mogućnosti razvoja, a zajednicama unutar i izvan Europske unije pruža posebnu potporu. Drago mi što smo poduzeli ovaj korak prema snaženju naših mladih, ali i jačanju solidarnosti među narodima i regijama.“