Podijeli ovu stranicu: 

članci 

članci 

LIBE committee        

Nekoliko dana nakon terorističkog napada na London njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière i njegov francuski kolega Matthias Fekl razgovarali su o stanju sigurnosti u EU-u sa zastupnicima Odbora za građanske slobode i pravosuđe. Na sastanku u Europskom parlamentu u ponedjeljak 27. ožujka složili su se kako trebamo osigurati vanjske granice, bolje dijeliti informacije među državama članicama te boriti se protiv radikalizacije.

Passport control illustration        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Sve građane Europske unije i građane trećih zemalja sustavno će se provjeravati pri ulasku ili izlasku iz Europske unije u bazama podataka, primjerice kod izgubljenih ili ukradenih osobnih dokumenata, prema uredbi izglasanoj u četvrtak. Parlament i Vijeće postigli su dogovor oko novih pravila 5. prosinca prošle godine.

članci 

Saznajte više        

Radikalizirani građani Europske unije koji putuju u Siriju i Irak kako bi se borili, sve su veća prijetnja: većinu terorističkih napada u Europi organizirali su domaći teroristi, neki od kojih su upravo bivši „strani borci“. Europski parlament glasao je 16. veljače o novoj direktivi za borbu protiv terorizma. Tekst koji je nastao nakon napada na Pariz u studenom 2015. predlaže, primjerice, kriminalizaciju pripremnih aktivnosti kao što su putovanja u svrhu organizacije terorističkih napada.

Dok EU radi na metodama borbe protiv terorizma, zastupnici i stručnjaci iznose svoja mišljenja o pet ključnih rasprava.
       

Oko pet tisuća Europljana putovalo je u područja gdje traju sukobi te se pridružilo terorističkim skupinama - ti, takozvani "strani borci" predstavljaju prijetnju po svom povratku u Europsku uniju. Europski parlament trenutno radi na o izvješćima u kojima se predlaže kriminalizacija svih postupaka koje se mogu smatrati pripremom za izvršenje terorističkog napada te dodatne kontrole granica za sve one koji ulaze ili izlaze iz EU-a. Više u videu sa zastupnicom Monikom Hohlmeier (EPP, DE).

Europol_HR.jpg        

Europol, odnosno Europski policijski ured, pomaže državama članicama u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma. Kako bi se ojačale protuterorističke sposobnosti te organizacije, Europski parlament odlučio je podržati prijedlog na sjednici 11. svibnja. Saznajte više o uredu iz naše infografike.

Zastupnici raspravljaju o predloženim promjenama o prodaji, posjedovanju i prijavljivanju vatrenog oružja nakon što su napadi u Parizu razotkrili možebitne rupe u postojećim zakonima.
       

Odbor za unutarnje tržište u srijedu je odobrio promjene u novoj direktivi EU-a o vatrenom oružju. Zastupnici su glasali da se svako vatreno oružje koje se stavi izvan rada (što znači da može ispaljivati samo slijepe metke) i dalje pokriva europskim zakonom. Pogledajte razgovor s Vicky Ford (ECR, UK), izvjestiteljicom za zakon u Parlamentu i saznajte više.

Europol's new Headquarters on Eisenhowerlaan in The Hague        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Zahvaljujući novim pravilima upravljanja, koje je EP usvojio u srijedu, Europski policijski ured Europol uskoro će biti u mogućnosti ojačati napore u borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih kaznenih djela, te brže odgovoriti na prijetnje. Nove ovlasti dolaze s jakim zaštitnim mjerama za zaštitu podataka i demokratskom kontrolom

PNR_HR2_        

Evidencija podataka o putnicima u zračnom prometu (tzv. PNR od eng. Passenger Name Record) prijedlog je direktive u svrhu borbe protiv krupnog kriminala i terorizma. O mjeri se u Europskoj uniji raspravlja godinama, od kako su Sjedinjene države zatražile pristup podacima nakon napada 11. rujna 2001. Nakon što je uvjetni dogovor postignut između Parlamenta i država članica u prosincu, o zadnjem nacrtu zastupnici raspravljaju i glasuju ovog tjedna na plenarnoj sjednici.

članci 

Airport Check-In Counters With Passengers        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Europski parlament odobrio je u četvrtak novu direktivu koja regulira uporabu podataka o putnicima (PNR) u svrhu prevencije, otkrivanja, istraživanja i procesuiranja terorističkih i teških kaznenih djela. Direktiva će obvezati zrakoplovne tvrtke da predaju podatke svojih putnika nacionalnim tijelima za sve letove iz trećih zemalja u EU i obratno.

EP hearing on gun control ©AP Images/ European Union-EP        

Nakon terorističkih napada u Parizu u studenom Europska je komisija predložila obnavljanje pravila o kontroli oružja kako bi osigurali da ono ne završava u krivim rukama. Na saslušanju 15. ožujka u Odboru za unutarnje tržište, zastupnici su sa stručnjacima razgovarali o prijedlozima Komisije te kako najbolje pristupiti problemu kontrole oružja.

"Je suis Bruxelles" at the display of Parliamentarium        

Teroristički napadi 22. ožujka u Bruxellesu, nažalost, nisu prvi put u posljednje vrijeme da se Europa suočava s prijetnjom ekstremizma te su podsjetili na hitnu potrebu za jačanje protuterorističke suradnje na razini Europske unije. Parlament godinama radi na prijedlozima zakona kako bi se omogućio efikasniji odgovor, bolja razmjena informacija te zajedničko djelovanje. Zastupnici o mjerama raspravljaju na plenarnoj sjednici 12. travnja.

MEPs debated the increased terrorism threat with the European Council and European Commission        

Zastupnici Europskog parlamenta su u četvrtak, 21. siječnja, raspravljali o načinima za sprječavanje terorističkih prijetnji i napada. Na plenarnoj debati u Strasbourgu istaknuli su važnost razmjene informacija te potrebu za boljom kontrolom granica te suradnjom država članica.

članci 

infographic illustration        

Nakon napada na Paris u studenom, Francuska je zatražila od ostalih država Europske unije pomoć pozvavši se na tzv. klauzulu o uzajamnoj obrani Ugovora o Europskoj uniji. S obzirom na to da se radi o presedanu, postavljaju se brojna pitanja o postupku i ulozi EU-a. Zastupnici su 21. siječnja glasovali za rezoluciji u kojoj kažu da suradnja treba služiti jačanju obrane i sigurnosti te da institucije EU-a trebaju imati značajniju ulogu. Više o Klauzuli u našoj infografici.

Europol: Assisting Member States in fighting international crime  ©AP Images/ European Union-EP        

Veliki kriminal i terorističke mreže prijetnje su svima - stoga Europol, odnosno Europski policijski ured, pomaže državama članicama u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma. Međutim, kako prijetnje postaju sve složenije, Europol zahtijeva nove ovlasti za učinkovito djelovanje. Vlade su se stoga složile da pojačaju protuterorističke sposobnosti organizacije. Danas, 30. studenog, o tom glasuje Odbor za građanske slobode.

Interview with Rachida Dati        

Otprilike pet tisuća Europljana priključilo se terorističkim organizacijama kako bi se borili u Iraku i Siriji, dok je sigurnosni izazov koji predstavljaju za države članice sve veći. U ponedjeljak, 19. listopada, izvješće o prevenciji radikalizacije i regrutacije Europljana u terorističke organizacije bit će na rasporedu Odbora za građanske slobode. Uoči glasovanja, izvjestiteljica Rachida Dati (EPP, Francuska) poručuje kako je jako važno rješavati ovaj problem na razini EU-a.

European Parliament President Martin Schulz and MEPs from all the political parties together with EP staff and other european  citizens helded today one minute of silence in front of the European Parliament in Brussels in memory of the victims of Paris terrorism attack #JeSuisCharlie        

Europski parlament je danas, 8. siječnja, minutom šutnje odao počast žrtvama brutalnog napada na francuski satirički časopis Charlie Hebdo. Zastupnicima i osoblju Parlamenta pridružili su se građani ispred zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu. „Kao vi, kao svi mi, ja sam Charlie“, rekao je predsjednik Martin Schulz u kratkoj izjavi.

članci 

Zastupnik Kirkhope odgovara na niz pitanja i nedoumica nevladinih organizacija i zračnih prijevoznika o ravnoteži između slobode i sigurnosti kako se pojačava rasprava o evidenciji podataka o putnicima.
       

Zastupnik Timothy Kirkhope (ECR, UK) izvjestitelj odgovoran za parlamentarno izvješće o prijedlogu za uvođenje evidencije podataka o putnicima (PNR) odgovara na pitanja o ravnoteži sigurnosti i slobode te problemima uvođenja novih mjera u sklopu borbe protiv terorizma. „Ovo je važan projekt, ne samo zbog nedavnih događaja, poput strašnih napada u Parizu, već zbog rješavanja težih kriminalnih slučajeva“, ističe Kirkhope.

Double interview with Anna Elżbieta Fotyga and Claude Moraes        

Nekoliko dana nakon šokantnih terorističkih napada u Parizu, vlade i političari počeli su tražiti nove alate za borbu protiv terorizma. Radi li se o mjerama koje se ne slažu sa građanskim pravima na privatnost i slobodu kretanja? Razgovarali smo s predsjednicom Pododbora za sigurnost i obranu Annom Elżbietom Fotyga i Claudeom Moraesom, predsjednikom Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Commemoration_ (1).jpg        

Zastupnici i osoblje Europskog parlamenta odali su počast žrtvama terorističkog napada u Parizu minutom šutnje u plenarnoj dvorani u Bruxellesu. "Napad u Parizu napad je na naše slobode, napad na europske vrijednosti i naš način života, napad na svih nas. U našoj tuzi, mi Europljani stojimo zajedno, rame uz rame s francuskim narodom", rekao je Martin Schulz, predsjednik Parlamenta.