Parlament postigao fleksibilan proračun za bolje rješavanje kriza  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Višegodišnji financijski okvir EU-a ne može adekvatno odgovoriti na promjene u prioritetima i hitne potrebe u zemljama članicama, stoga Parlament smatra da treba biti fleksibilniji. Prema dogovoru Parlamenta i država članica, novi financijski okvir bolje rješava krize i neplanirane izazove, kao što su pitanja sigurnosti, upravljanje migracijama i odgovor na prirodne katastrofe.

Sedmogodišnji proračun EU-a ne može biti strogo određen jer takav ne može odgovoriti na nepredviđene okolnosti. Stoga se Parlament u postupku prihvaćanja zadnjeg sedmogodišnjeg financijskog okvira (Multiannual financial Framework, MFF) izborio za reviziju proračuna na polovici mandata.


Parlamentarni odbor za proračun (BUDG) usvojio je 27. ožujka preporuke o tome kako izmijeniti višegodišnji okvir nakon dogovora s državama članicama prije nekoliko tjedana.


Jan Olbrycht (EPP, Poljska) rekao je kako je Parlament dokazao da je revizija potrebna te da EU ne može imati „fiksirani proračun sedam godina“. Zajedno s Isabelle Thomas (S&D, Francuska), on je izvjestitelj za višegodišnji proračun.


Kaže kako su se nepredviđene krize dogodile tijekom ovog sedmogodišnjeg razdoblja (proračun je usvojen 2013.) te fleksibilniji i otvoreniji proračun omogućuje državama članicama da više doprinesu proračunu kada žele da se kriza rješava na razini EU-a.


„Postoje diskrepancije između velikih najavljenih mjera koje se tiču migracija, sigurnosti, investicija i mladih te jako malog proračuna“, naglasila je Thomas.


Uz dodatak izmjenama u sustavu proračuna, Parlament i države članice dogovorile su se da će podržati prijedlog Komisije za dodatnih šest milijardi eura u trenutnom proračunskom razdoblju za poticanje rasta i stvaranja radnih mjesta te rješavanja migracijske i sigurnosne krize.


Dvoje izvjestitelja objavit će svoja službena stajališta o idućem MFF-u ovog studenog.


Idući koraci


Parlament glasuje na plenarnom zasjedanju 5. travnja o reviziji višegodišnjeg financijskog okvira prije nego što ga Vijeće službeno usvoji.

Više 
  • Uz godišnji proračun, EU ima višegodišnji financijski okvir u trajanju od sedam godina; 
  • Trenutni višegodišnji okvir pokriva razdoblje između 2014. i 2020. te iznosi 963,5 milijardi eura; 
  • Okvir na snazi prvi je koji ima smanjen proračun u odnosu na prethodno razdoblje.