Parlament poručuje što želi u novom višegodišnjem proračunu 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

U srijedu, 14. ožujka, zastupnici su glasali o službenom parlamentarnom stajalištu za pregovore o novom višegodišnjem proračunu EU-a koji počinje 2021.

Zastupnici su dali zeleno svjetlo izvješću Jana Olbrychta (EPP, Poljska) i Isabelle Thomas (S&D, Francuska) u kojem se traži da EU nastavi podržavati zajedničku poljoprivredu, ribarstvo te kohezijsku politiku.

Izvješće također naglašava da u novom višegodišnjem financijskom okviru (eng. Multiannual Financial Framework ili MFF) treba biti više novca za dva ogledna programa, Obzor za istraživanje i Erasmus+ te da se i dalje treba ulagati u borbu protiv nezaposlenosti mladih i podršku malim i srednjim poduzećima.

„Složili smo se i trebamo nove prioritete, istraživanje, inovacije, digitalizaciju. To je jako važno, ali ne smijemo odustati od starih temelja“, kaže Olbrycht.

Buduće financiranje proračuna

Novi MFF počinje nakon 2020. i traje najmanje pet godina. Bit će na snazi nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva, što će ostaviti „bitne posljedice“, kaže Thomas, jer će postojati rupa od 14 mlrd. eura u kasici.

Parlament je predložio kako financirati EU u budućnosti. U izdvojenom glasovanju zastupnici odlučuju o izvješću Gérarda Depreza (ALDE, Belgija) i Janusza Lewandowskog (EPP, Poljska) koji uključuje reformu dohodovne strane proračuna s izmjenama „sustava vlastitih sredstava Europske unije“.

Reforma uključuje oporezivanje korporativnog dohotka, financijskih transakcija na europskoj razini i poseban porez za tvrtke u digitalnom sektoru.

Velika očekivanja

Zadnji Eurobarometar iz 2017. pokazao je da većina Europljana želi da EU radi više u postizanju ciljeva i odgovaranju na izazove, poput borbe protiv terorizma (80%), nezaposlenosti (78%), zaštite okoliša (75%) i poreznih prijevara (74%).

Kako bi se ostvarila očekivanja građana zastupnici žele povećati proračun od 1% bruto domaćeg proizvoda na 1,3%. Gledajući čiste brojke, s obzirom na to da će se udio za MFF računati na 27, a ne na 28 država članica, to će značiti da bi se proračun očuvao na jednakoj razini. Uz to,  novi izvori financiranja stvorili bi uštede za države članice.

Idući korak

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavit će prijedlog Komisije 2. svibnja, u nadi da će dogovor biti postignut u idućih 12 mjeseci.

Višegodišnji financijski okvir 
  • Uz godišnji proračun, EU postavlja višegodišnji proračun na razdoblje od najmanje pet godina  
  • Trenutni MFF pokriva razdoblje 2014.- 2020. i iznosi 963,5 milijardi eura.  
  • Posljednjih godina Parlament se izborio za fleksibilniji MFF kako bi se bolje odgovaralo na nepredviđena stanja, kao što su kriza u eurozoni, migracijska kriza i sigurnosna pitanja.