Europski socijalni fond plus pomaže djeci, mladima i najugroženijima 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Europski socijalni fond plus usmjeren je na borbu protiv siromaštva djece i nezaposlenosti mladih u Europi. Pogledajte video i saznajte više.

Parlament je 8. lipnja 2021. odobrio program kojim želi smanjiti nezaposlenost i siromaštvo u EU-u nakon koronakrize. Obnovljeni i pojednostavljeni Europski socijalni fond, poznat kao Europski socijalni fond plus (ESF+), usmjeren je prvenstveno na djecu i mlade. 


S proračunom od 88 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. fond će pomoći zemljama EU-a omogućiti pristup besplatnom obrazovanju, hrani i stanovanju za djecu, kao i kod ulaganja u naukovanje i stručno osposobljavanje nezaposlenih mladih ljudi.


Socijalna pitanja i zaposlenost važni su građanima Unije. ESF+ će promicati društvenu inkluziju onih koji su ostali bez posla i kojima su smanjeni prihodi te osigurati hranu i osnovnu pomoć najugroženijima.

Što je Europski socijalni fond  
  • Glavni i najstariji financijski instrument EU-a za promicanje zapošljavanja i podizanje životnog standarda  
  • Europska unija dodjeljuje novčana sredstava iz ESF-a zemljama članicama i njihovim regijama za financiranje njihovih operativnih projekata vezanih uz zapošljavanje i mobilnost radne snage, promicanje socijalne uključenosti i borbu protiv siromaštva.  
  • Korisnici mogu biti radnici, mladi ljudi, siromašni, nezaposleni ili tvrtke i organizacije.  

Više fleksibilnosti i učinkovitosti


Novi Europski socijalni fond - ESF+ rezultat je spajanja Europskog socijalnog fonda, Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI), Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) te Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije.


Do spajanja je došlo kao odgovor na potrebu za pojednostavnjenjem, većom fleksibilnošću i optimizacijom postojećih postupaka uz istovremeno smanjenje administrativnih prepreka.


Prioriteti


ESF+ ulaže u tri glavna područja:

  • Obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje
  • Promicanje socijalne uključenosti i borba protiv siromaštva
  • Promicanje zapošljavanja i podrška mobilnosti radne snage

Sredstva iz ESF+ namijenjena su i inicijativama za pronalaženje boljeg zaposlenja ili rada u drugoj regiji ili zemlji EU-a, uključujući razvoj novih vještina za nove vrste poslova koje nastaju zahvaljujući prijelazu na zelene i digitalne djelatnosti.


Više:

Mjere EU-a za zapošljavanje mladih

Parlament za lakši povratak radnika na posao nakon bolesti ili ozlijede

Europske snage solidarnosti: Prilika za mlade