Zastupnici žele Vijeće za pregovaračkim stolom o dugoročnom proračunu  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

©123RF/European Union–EP  

Ako se razgovor s Vijećem Europske unije o dugoročnom proračunu opet odgodi, Komisija mora smisliti plan B kako bi se zaštitili korisnici financijskih sredstava EU-a, smatraju zastupnici.

Na plenarnom zasjedanju u četvrtak Parlament je usvojio novu rezoluciju o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru (MFF) za razdoblje 2021.-2027. i pozvao Vijeće da zauzme stajalište kako bi se dogovor mogao postići na vrijeme.


Parlament je spreman za pregovore od studenog 2018., kada je usvojio stajalište i odredio konkretne brojke za programe i prijedloge za reformu sustava vlastitih sredstava Europske unije.
Teški pregovori

Pregovori mogu biti teški, o trenutnom dugoročnom proračunu (2014.-2020.) pregovaralo se 18 mjeseci. Zato je u rezoluciji navedeno da Komisija treba napraviti “plan za krizne situacije kako bi se zaštitili korisnici programa financiranja EU-a”, koji bi omogućio produženje trenutnog višegodišnjeg financijskog okvira u slučaju da se dogovor ne postigne na vrijeme.


“Ne želimo plan za krizne situacije. ne želimo plan B, nego plan A”, rekla je Margarida Marques (S&D, Portugal) tijekom sastanka Odbora za proračune 24. rujna. “No u isto vrijeme svjesni smo situacije, i ako ne možemo imati plan A morat ćemo stvoriti plan za krizne situacije kako bi građani, kompanije i organizacije primili sredstva koja trebaju”, rekla je.


Zajedno s Janom Olbrychtom (EPP, Poljska), suizvjestiteljica je za troškovnu stranu višegodišnjeg financijskog okvira i dio pregovaračkog tima u kojem su i dva izvjestitelja za vlastita sredstva, José Manuel Fernandes (EPP, Portugal) i Valérie Hayer (Renew Europe, Francuska), kao i Rasmus Andresen (Zeleni/EFA, Njemačka) i predsjednik Odbora za proračune Johan Van Overtveldt (ECR, Belgija).
Nove budžetske stavke

Na sastanku odbora Hayer iz kluba Renew Europe spomenuo je da se zastupnici osjećaju „frustrirano” zbog kratkog roka, a Fernandes i Andresen zabrinuti su da će Vijeće na kraju predložiti mali proračun koji neće biti dovoljan i neće moći odgovoriti na izazove u budućnosti.


Olbrycht smatra da bi se pregovori mogli dodatno zakomplicirati ako nova Komisija predloži nove inicijative, naglašavajući da bi se one trebale financirati kroz nove budžetske stavke.
Sljedeći koraci

Parlament je usvojio rezoluciju 10. listopada na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu. Europsko vijeće trebalo bi raspravljati o svom stajalištu o višegodišnjem financijskom okviru tijekom sastanka na vrhu 17. i 18. listopada.