Trebamo novac za nove politike, poručuju zastupnici  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Povjerenik Hahn  

Nije jasno kako Komisija sa sljedećim dugogodišnjim proračunom misli financirati nove politike, naglasili su zastupnici iz Odbora za proračun u srijedu, 22. siječnja.

Tijekom rasprave s povjerenikom za proračun Johannesom Hahnom, članovi pregovaračkog tima Europskog parlamenta za sljedeći dugogodišnji proračun (MFF) izrazili su zabrinutost oko prijedloga Komisije za sljedećih sedam godina.


Komisija je objavila svoju pregovaračku poziciju u svibnju 2018., a nova Komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen započela mandat 1. prosinca, te predstavila nove prioritete i politike, poput Europskog zelenog plana i Fonda za pravednu tranziciju. Za njihovo provođenje potrebna su dodatna financijska sredstva.


Nastale razlike

Zastupnik Jan Olbrycht (EPP, Poljska), pregovarač Parlamenta za dugogodišnji proračun, kao i José Manuel Fernandes (EPP, Portugal), izvjestitelj za vlastita sredstva, postavili su povjereniku pitanje oko nastalih razlika.

„Uz Europski zeleni plan i obećanja koja je dala nova Komisija, morate promijeniti proračun, barem tehnički, i revidirati brojke vezane uz nove aktivnosti i nove prioritete. Kao što uvijek govorimo, novi prioriteti traže dodatna sredstva”, rekao je Fernandes.


Zastupnica Margarida Marques (S&D, Portugal), također pregovaračica za proračun, dodaje kako Komisija treba razjasniti pregovara li se sada o dva različita dokumenta.

Bez potvrde da će se prijedlog Komisije promijeniti, Hahn priznaje da je potrebno osigurati dodatnih 7,5 milijardi eura za Fond za pravednu tranziciju.

Zastupnik Rasmus Andresen (Zeleni/EFA, Njemačka), još jedan član pregovaračkog tima Parlamenta, ističe da „moramo razmišljati o višegodišnjem proračunu i Europskom zelenom planu kao jedinstvenom paketu" te da su potrebne daljnje prilagodbe.


Promjene na prihodovnoj strani

Poput Komisije, i Parlament ima svoj prijedlog dugoročnog proračuna. Nakon 2020. želi proračun s kojim se mogu provesti politička obećanja i ambicije za budućnost, poput istraživanja i borbe protiv klimatskih promjena, kao i održati kontinuitet glavnih politika EU-a, poput zajedničke poljoprivredne politike i podrške siromašnijim regijama.


Prijedlog uključuje promjene na prihodovnoj strani i više vlastitih izvora prihoda EU-a, poput nove sheme poreza na dobit (uključujući oporezivanje velikih kompanija u digitalnom sektoru), prihoda od sustava trgovanja emisijama (ETS-a) i nameta na plastiku. Cilj je objediniti resurse na razini EU-a, ispuniti očekivanja građana i poboljšati njihove živote.


Pregovaračica Valérie Hayer (Renew Europe, Francuska) pitala je Hahna napreduju li pregovori o vlastitim sredstvima s Vijećem, koje još nije obznanilo svoje prioritete za višegodišnji proračun. Hahn je potvrdio napredak oko pitanja poreza na plastični otpad i ETS-a.

Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra, skoro 60 posto ispitanika smatra da je članstvo u EU-a dobro za njihovu zemlju te smatraju da Parlament treba imati važniju ulogu. Žele zajednički suradnju EU-a na prekograničnim pitanjima poput klimatskih promjena i borbe protiv terorizma.

Dugoročni proračun EU-a 
  • Uz godišnji proračun, EU ima i višegodišnji proračun za razdoblje od najmanje pet godina  
  • Trenutni proračun, za razdoblje od 2014. do 2020., iznosi 963.5 milijardi eura  
  • Parlament i Komisija čekaju konačno stajalište Vijeća kako bi ove tri institucije mogle započeti pregovore