Sassoli poziva na poduzimanje mjera za oporavak: „Naši građani očekuju odvažnost” 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Sassoli se obraća šefovima država i vlada na početku videokonferencije Europskog vijeća  

Predsjednik Parlamenta David Sassoli pozvao je čelnike EU-a na poduzimanje mjera za oporavak Europe nakon krize prouzročene pandemijom COVID-19.

Sassoli se obratio šefovima država i vlada na početku videokonferencije Europskog vijeća 19. lipnja na kojoj se raspravlja o planu oporavka i sljedećem dugoročnom proračunu EU-a.


„Vrijeme je luksuz koji si ne možemo priuštiti”, rekao je. „Moramo hitno i hrabro djelovati jer građani, poduzeća i gospodarstva EU-a trebaju hitan odgovor. Naši građani očekuju odvažnost. Sada je vrijeme da ostvarimo rezultate.”


Sassoli je rekao da je prijedlog Komisije „ambiciozan”, ali i dodao: „Prema našem mišljenju, samo grebe površinu onoga što treba učiniti.”


Predsjednik je također govorio protiv izdavanja zajmova u okviru planova oporavka. „Parlament želi naglasiti da svaki izdani zajednički dug mora biti pravedno otplaćen, bez opterećivanja budućih generacija”, rekao je.


„Ne zaboravimo da bi pružanje potpore isključivo u obliku zajmova imalo asimetričan učinak na zaduženost pojedinih država članica i bilo bi skuplje za Uniju u cjelini. Sada imamo priliku promijeniti Europu i učiniti je ravnopravnijom, zelenijom i usmjerenijom na budućnost. U tu svrhu trebali bismo iskoristiti priliku za uvođenje novih vlastitih sredstava”.


Sassoli je rekao da je uvođenje novih vlastitih sredstava „ključan preduvjet” za svaki dogovor o dugoročnom proračunu EU-a.


Naglašavajući važnost ambicioznog plana oporavka i proračuna, rekao je: „Sada nije vrijeme za smanjenje naših ambicija. Moramo pokazati vrijednost Europe svojim građanima i našu sposobnost da pronađemo rješenja koja čine razliku u njihovim životima”.


Predsjednik se osvrnuo i na tekuće pregovore EU-a i Ujedinjene Kraljevine o budućim odnosima. Parlament je prethodnog dana usvojio izvješće u kojem je iznio svoja stajališta. „Zalagat ćemo se za ambiciozan i sveobuhvatan sporazum u skladu sa zajedničkim obvezama preuzetima u političkoj deklaraciji. Smatramo da je to najbolji mogući ishod za obje strane te da je, unatoč ograničenom vremenu koje imamo na raspolaganju, uz dobru volju i odlučnost, to još uvijek moguće”.