Parlament neće usvojiti dugoročni proračun EU-a ako se taj proračun ne poboljša 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • pozitivan korak za kratkoročni oporavak, ali smanjenja dugoročnog proračuna su neprihvatljiva 
  • za odgovorno postupanje nužan je demokratski nadzor instrumenta EU-a za oporavak 
  • neophodno je obvezujuće sudjelovanje u projektu novih izvora prihoda EU-a  
  • traži se jasan mehanizam koji povezuje financiranje EU-a s poštovanjem vladavine prava 
  • europski zastupnici spremni su odbiti dugoročni proračun ako se sporazum ne poboljša 
Za dokument na temelju kojeg će Parlament pregovarati s Vijećem o sporazumu o dugoročnom proračunu,zastupnici su glasali uvjerljivom većinom  

Fond za oporavak "povijesni je korak", ali ugroženi su dugoročni prioriteti EU-a poput Zelenog plana i Digitalne agende, kažu zastupnici Europskog parlamenta.

U rezoluciji o zaključcima izvanrednog sastanka Europskog vijeća održanog od 17. do 21. srpnja 2020., usvojenoj s 465 glasova za, 150 protiv i 67 suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta odali su počast žrtvama koronavirusa i svim radnicima koji su se borili protiv pandemije. Oni naglašavaju da "ljudi u EU osjećaju zajedničku dužnost solidarnosti."


Pozitivan korak za oporavak, ali dugoročno neprikladan

U tekstu, koji služi kao mandat za predstojeće pregovore o budućem financiranju i oporavku EU-a, Parlament pozdravlja odluku čelnika EU-a da prihvate fond za oporavak koji je Parlament predložio u svibnju, nazivajući ga "povijesnim potezom za EU”. Zastupnici međutim žale zbog „ogromnog smanjenja udjela bespovratnih sredstava“ i pozivaju na potpunu demokratsku uključenost Parlamenta u instrument oporavka kojim se još „ne daje formalna uloga izabranim članovima Europskog parlamenta“.Što se tiče dugoročnog proračuna EU-a, oni ne odobravaju smanjenja sredstava za programe koji su usmjereni na budućnost i smatraju da će ona "potkopati temelje održivog i stabilnog oporavka". Glavnim programima EU-a za zaštitu klime, digitalnu tranziciju, zdravstvo, mlade, kulturu, istraživanje ili upravljanje granicama "prijeti trenutno smanjenje sredstava u razdoblju od 2020. do 2021. godine", a od 2024., "ukupni proračun EU-a bit će ispod razine iz 2020., što dovodi u pitanje preuzete obveze i prioritete EU-a."


Parlament ne može prihvatiti loš sporazum


Parlament stoga ne prihvaća takav politički dogovor Europskog vijeća o VFO-u za razdoblje 2021.-2027. i "neće prihvatiti dovođenje pred gotov čin". Zastupnici Europskog parlamenta „spremni su uskratiti svoj pristanak“ za dugoročni proračun EU-a, koji se službeno zove Višegodišnji financijski okvir (VFO), dok se ne postigne zadovoljavajući dogovor tijekom predstojećih pregovora Parlamenta i Vijeća, po mogućnosti najkasnije do kraja listopada, radi nesmetanog početka programa EU-a od 2021. godine .

U slučaju da novi VFO ne bude usvojen na vrijeme, zastupnici podsjećaju da se člankom 312. stavkom 4. UFEU-a predviđa privremeno produljenje primjene gornje granice iz posljednje godine sadašnjeg VFO-a (2020.) i da bi to bilo u potpunosti u skladom s planom za oporavak i usvajanjem novih programa višegodišnjeg financijskog okvira.


Vladavina prava

Parlament „izuzetno žali“ što je Europsko vijeće značajno oslabilo napore Komisije i Parlamenta za podupiranje vladavine prava, temeljnih prava i demokracije u okviru VFO-a i plana za oporavak podsjećajući da će o uredbi o vladavini prava suodlučivati Parlament.

Novi izvori prihoda EU-a i otplata duga EU-a

Zastupnici ponavljaju da Parlament neće dati suglasnost za VFO bez sporazuma o reformi sustava vlastitih sredstava EU-a, uključujući uvođenje košarice novih vlastitih sredstava do kraja VFO-a 2021.-2027. koja su potrebna da bi se barem pokrili troškovi povezani s planom oporavka.

Oni vjeruju da šefovi država i vlada EU nisu riješili pitanje plana otplate instrumenata za oporavak i podsjećaju da su bez daljnjeg smanjenja ključnih programa EU-a, ili povećanja doprinosa država članica za zajednički proračun, novi vlastiti resursi jedina prihvatljiva mogućnost za Parlament.

Nužna je revizija u sredini razdoblja


Parlament zahtijeva da pravno obvezujuća revizija u sredini razdoblja VFO-a stupi na snagu najkasnije do kraja 2024. i naglašava da ova revizija mora uključivati gornje granice za razdoblje 2025.-2027., uvođenje dodatnih vlastitih sredstava i provedbu ciljeva za borbu protiv klimatskih promjena i očuvanje biološke raznolikosti.