Zastupnici o rezultatima summita: dugoročni proračun, vladavina prava, klima 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Eurozastupnici su u srijedu pozdravili dogovore o višegodišnjem financijskom okviruali i upozorili da očekuju strogu provedbu mehanizma vladavine prava.

Zastupnici su se usredotočili na dugoročni proračun, vladavinu prava, klimatske promjene...  

„Radili smo danonoćno. Pregovori su bili intenzivni, ali smo preuzeli odgovornost, prevladali prepreke i uspjeli na dobrobit Europe”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. „Ovaj je sporazum veliki korak naprijed. Sada imamo sredstva, ojačali smo vladavinu prava novim i učinkovitim zakonodavstvom i dogovorili smo ambicioznije klimatske ciljeve za 2030. godinu.” Michel je istaknuo i napredak postignut u borbi protiv pandemije, kao i na planu , cjepiva i gospodarskog oporavka. "Europa je jača i rješava izazove bolesti COVID-19", dodao je.


Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen naglasila je da će paket za oporavak EU sljedeće generacije „dovesti do najambicioznijeg unaprjeđenja europskog gospodarstva u posljednjih nekoliko desetljeća". Govoreći o mehanizmu vladavine prava, naglasila je da se u dogovor s Parlamentom nije ponovno diralo i da zaključci Vijeća "ne mijenjaju zakon". Predsjednica Komisije također je pohvalila cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55 %. Što se tiče budućih odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine, naglasila je da “ne može reći hoće li biti dogovora ili ne, ali postoji put do sporazuma - uzak je, ali postoji", unatoč razlikama u područjima ribarstva i trgovine. Govoreći o cjepivu protiv bolesti COVID-19, poručila je da bi prvo cjepivo trebalo biti odobreno za tjedan dana te da je cilj započeti cijepljenje istoga dana u svim državama članicama.


Za njemačko predsjedništvo Vijećem, državni ministar Michael Roth rekao je da je Europa izvukla pouke iz prošlosti: „Rješenje krize leži u solidarnosti; nikoga ne ostavljamo za sobom”. Naglasio je da je Europa mnogo više od pukog unutarnjeg tržišta. Kada je riječ o Uredbi o vladavini prava, istaknuo je da nijedna riječ nije promijenjena u odnosu na prethodni dogovor”. Osvrćući se na VFO i fond za oporavak, rekao je da će novac od sljedeće godine biti dostupan građanima i regijama te da je Europa održala svoje obećanje.”


Manfred Weber (EPP, Njemačka) pozdravio je postignuti dogovor o dugoročnom proračunu EU-a. “Puno je novca na raspolaganju. 1,8 bilijuna eura, prije svega za solidarnost”. Pozdravio je i mehanizam vladavine prava rekavši, „po prvi puta imamo vezu između novca EU-a i poštivanja osnovnih načela EU-a. Očekujemo spremnost Komisije da neovisno primjenjuje ta pravila od 1. siječnja, temeljem činjenica. "


"Pandemija COVID-19 natjerala nas je da se stubokom promijenimo", rekla je Iratxe García Pérez (S&D, Španjolska). To su postignuća bez presedana, rekla je, osvrćući se na višegodišnji financijski okvir i mehanizam vladavine prava, koji "jačaju naše vrijednosti", ujedno pozdravljajući i fond za oporavak. "Naučili smo lekcije iz 2008. godine - štednja ne može biti rješenje, ne možemo izostaviti one koji nas najviše trebaju", dodala je.


Dacian Cioloş(Renew, Rumunjska) rekao je da je ova godina razotkrila slabosti europskog projekta. „Nedostajale su koordinacija i solidarnost; granice su bile zatvorene. Međutim, Europa je naporno radila kako bi reagirala na krizu“, rekao je pozivajući se na fond za oporavak i razvoj cjepiva. "Pokazali smo da smo najučinkovitiji kada smo ujedinjeni i kada su nam prioriteti zajednički", naglasio je. U pogledu vladavine prava pozdravio je izjavu predsjednice Komisije da zakon prevladava nad političkim izjavama.


Marco Zanni (ID, Italija) iznio je kritike na račun mehanizma vladavine prava rekavši: „Sporazum je dvosmislen i sporan, a slavljenički ton u ovoj raspravi, apsolutističke Unije, pogrešan je. Prijetnje nacionalnom suverenitetu izuzetno su zabrinjavajuće. Jednoglasnost je jedini način na koji se demokracija može izraziti u ovoj specifičnoj strukturi. "Ska Keller (Zeleni / EFA, Njemačka) rekla je: "Dobro je vidjeti da je konačno, u zadnji tren, Europsko vijeće dalo zeleno svjetlo podršci građanima i gospodarstvima teško pogođenim pandemijom. Međutim, iza ovih odluka stoje neki zabrinjavajući trendovi. Posljednjih nekoliko tjedana vlade Mađarske i Poljske opstruirale su i fond za oporavak držale taocem vlastite antidemokratske agende”, rekla je. Gospođa Keller također je poručila da su "klimatski ciljevi do 2030. još uvijek nedostatni, ako je suditi prema znanstvenom konsenzusu".


Johan Van Overtveldt (ECR, Belgija) pozdravio je dogovor o VFO-u, rekavši da su prioriteti EP-a našli svoje mjesto u konačnom sporazumu. "Mogli smo doduše učiniti više kako bismo proračun EU-a usmjerili na budućnost, a i troškovi pandemije i suočavanja s klimatskim promjenama nisu dovoljno uračunati."


Manon Aubry (Ljevica, Francuska) rekla je da je "Crvenkapicu Uniju pojeo vuk Orbán", žaleći što se deklarirane ambicije EU-a, primjerice zaštita demokracije, ljudskih prava ili klime, ne provode u djelo. Kritizirala je sporazum o dugoročnom proračunu, jer je za 200 milijardi eura slabiji od prvobitne pozicije EP-a, što znači manje ulaganja u poljoprivredu, obrazovanje, istraživanje, okoliš i zdravstvo.