Zastupnici odobrili uklanjanje terorističkog sadržaja na internetu u roku od sat vremena 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Fotografija: Grzegorz Walczak, Unsplash  

Zastupnici su odobrili nova pravila kojima od tehnoloških kompanija traže uklanjanje terorističkog sadržaja u roku od sat vremena od primanja informacije.

Parlament je 28. travnja 2021. odobrio nova pravila za borbu protiv širenja sadržaja kojim se promiče terorizam na internetu.

Prioriteti Parlamenta


U borbi protiv radikalizacije putem interneta Parlament želi da tehnološke kompanije uklone teroristički sadržaj s interneta u roku od sat vremena od primanja naredbe nadležnog nacionalnog tijela. Teroristički sadržaj najštetniji je u prvim satima od objavljivanja na internetu zbog brzine kojom se širi. Kompanije koje sustavno i uporno ne poštuju zakon mogu biti sankcionirane u iznosu do 4 posto njihovog ukupnog prometa.


Zastupnicima je cilj pojačati sigurnost, ali u isto vrijeme ne žele narušiti slobodu govora i medijske slobode. Iz tog razloga jasno su rekli da se sadržaj namijenjen za edukativne, novinarske, umjetničke ili istraživačke svrhe za sprječavanje ili borbu protiv terorizma ne smatra terorističkim sadržajem, kao i izražavanje kontroverznih stavova o osjetljivim političkim pitanjima. Naglasili su da pružatelji hosting usluga trebaju korisnicima osigurati jednostavan način za žalbe i osigurati da se one brzo i transparentno rješavaju.


Zastupnici inzistiraju da se od kompanija poput Facebooka ili YouTubea ne očekuje proaktivna provjera sadržaja koji objavljuju korisnici, jer bi to za njih bio prevelik teret. Praćenje i aktivno traženje sadržaja koji ukazuje na ilegalne aktivnosti odgovornost je nadležnog nacionalnog tijela.


Parlament vjeruje da ne treba postojati obavezno korištenje filtera i automatskih alata jer ono omogućuje pogreške i označavanja bezopasnog sadržaja kao “terorističkog”.


Provedba u praksi


Države članice trebaju imenovati nadležno tijelo i dostaviti podatke Europskoj komisiji, koja će objaviti listu nadležnih tijela u državama članicama EU-a.


Kada nacionalne vlasti detektiraju teroristički sadržaj, nalog o uklanjanju šalje se tehnološkoj kompaniji, koja ima sat vremena za uklanjanje ili onemogućavanje pristupa sadržaju u svim državama članicama EU-a.


Kako bi pomogli manjim platformama zastupnici predlažu slanje prethodne obavijesti kompanijama koje nikada nisu primile nalog za uklanjanje sadržaja. Obavijest trebaju primiti 12 sati prije slanja prvog naloga za uklanjanje sadržaja i nadležno tijelo im treba osigurati informacije o proceduri i roku.


Pozadina


Europska komisija predstavila je prijedlog u rujnu 2018., potaknuta idejom čelnika država članica EU-a u lipnju. Parlament i Vijeće postigli su dogovor o ovoj temi u prosincu 2020. Odbor za građanske slobode podržao ga je u siječnju 2021.


Više o terorizmu u EU: