Budućnost mrežne neutralnosti  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AP images/European Union - EP  

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, jedno je od ključnih izazova budućeg razvoja interneta. Radi se o načelu zabrane diskriminacije odnosno različitog tretmana podataka, korisnika, sadržaja, programskih osnovica i komunikacije putem Interneta. Europski parlament raspravljat će i glasovati o prijedlogu regulative o mrežnoj neutralnosti 27. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, nakon dogovora kojeg su postigle države članice nakon dvije godine pregovaranja.

Mrežna neutralnost


Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. To znači da ne smiju blokirati ili usporavati stranice ili usluge. Međutim, mnogi upozoravaju kako princip nije dovoljno dobro definiran u regulativi za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta (tzv. paket zakona o telekomunikacijskom tržištu) o kojoj će zastupnici raspravljati i glasovati tijekom plenarnog zasjedanja u Strasbourgu.


Parlament i Vijeće postigli su neslužbeni dogovor o nacrtu regulative u lipnju ove godine, u kojem se garantira mrežna neutralnost.


Posebne usluge


Prijedlog predviđa da uz otvoreni internet, posebne usluge koje korisnici plaćaju mogu biti ponuđene korisnicima i tvrtkama koje žele platiti više kako bi imali prioritet u online prometu. Međutim, takve usluge ne mogu se nuditi ukoliko ograničavaju propusnost i brzinu za svakodnevne korisnike i stranice. Slučajevi u kojima se može dati prioritet prometu su teroristički napadi, osjetljivi zdravstveni podaci, kirurgija na daljinu te automatska vozila bez vozača.

 

Besplatni podatkovni promet


Neke tvrtke nude besplatan podatkovni promet za korištenje nekih aplikacija ili usluga, naročito u mobilnom prometu. To znači da su te stranice ili usluge praktično besplatne za korištenje za klijente, na štetu ostalih internetskih stranica i usluga. Parlament namjerava dopustiti nacionalnim regulatorima koji će nadgledati implementaciju novih pravila, da sami odluče hoće li dopustiti praksu u pojedinim državama članicama.


Idući koraci


Ako zastupnici odobre prijedlog regulative, ona automatski stupa na snagu.


Ne kasnije od šest mjeseci od usvajanja, BEREC (Tijelo europskih regulatora u elektroničkim komunikacijama) treba postaviti opće smjernice za implementaciju obaveza nacionalnih regulatora.