Izbjeglička kriza u Libanonu: Potreban je bolji europski plan za premještanje izbjeglica  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Iz Libanona  

Sirijske izbjeglice usred postupka premještanja u europske zemlje, palestinske izbjeglice koje godinama žive u kampovima, predstavnici humanitarnih i nevladinih organizacije te brojni drugi susreli su se sa izaslanstvom Europskog parlamenta u Libanonu od 19. do 22. rujna. Cilj zastupnika Odbora za građanska prava bio je saznati više o stanju u Libanonu uoči kreiranja novog programa za preseljenje izbjeglica u države članice Europske unije.

Zastupnici Europskog parlamenta trenutno rade na novom sustavu za traženje azila u EU-u te su počeli raspravu o prijedlogu za preseljenje izbjeglica unutar EU-a kojeg je izdala Europska komisija u srpnju. Izaslanstvo zastupnika Odbora za građanske slobode i pravosuđe (LIBE) pod vodstvom predsjednika Claudea Moraesa (UK, S&D) boravilo je u Libanonu od 19. do 22. rujna s ciljem informiranja i razumijevanja stanja u kojem se nalaze izbjeglice te napora koje ulaže Libanon. Izaslanstvo je ranije posjetilo Calais, Grčku i Tursku.


Izbjeglice i domaćini u brojnim poteškoćama


S više od milijun sirijskih i stotinama tisuća palestinskih izbjeglica, Libanon je zemlja s najvećim brojem izbjeglica po glavi stanovnika; svaka četvrta osoba u zemlji je izbjeglica. „Libanon je premašio Europsku uniju u odgovoru na krizu i iznenađujuće dobro se nosi s izazovima unatoč iznimno teškim okolnostima“, rekao je Moraes nakon posjeta.


Broj izbjeglica ostavio je veliki trag na infrastrukturu u zemlji, prije svega obrazovni sustav i javno zdravstvo. Uz to, neimanje dozvole za rad znači da brojni Sirijci žive u siromaštvu te ih se često nezakonito iskorištava kao jeftinu radnu snagu. „Ljudi žive u užasnim uvjetima, u prenapučenim stanovima koje dijeli nekoliko obitelji kako bi priuštili stanarinu ili u garažama bez vode, toaleta ili struje“, poručio je Moraes.


Uvjeti su također teški za 280 tisuća Palestinaca od kojih velika većina živi u 12 kampova poput Shatila te ovisi o pomoći UNRWA za osnovne usluge poput obrazovanja i zdravstvene zaštite.

LIBE u Libanonu  

Kako EU može pomoći?

Europska unija izdvojila je više od 776 milijuna eura za pomoć Siriji i izbjegličkim zajednicama u Libanonu od početka krize, međutim kako kaže Moraes „EU hitno treba usvojiti nove alate koji pokazuju rezultate te doprinose smanjenju demografskog pritiska na zemlje kao što je Libanon te sprječavaju daljnju destabilizaciju regije“.