Zastupnici usvajaju ambiciozni plan za smanjenje emisija stakleničkih plinova  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici glasuju u srijedu, 14. lipnja, o novim nacionalnim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova, u sklopu implementacije obaveza iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Oko 100 milijuna tona emisija CO2 moglo bi biti srezano u sklopu regulacije o obvezujućem godišnjem smanjenju emisija stakleničkih plinova u državama članicama od 2021. do 2030. Radi se o jednom od najvažnijih alata EU-a u borbi protiv klimatskih promjena prema kojem se emisije smanjuju za 30 posto do 2030. Zakon utječe na sektore kao što su prijevoz, poljoprivreda, građevina i upravljanje otpadom.

 

Osim obvezujućeg smanjenja emisija u državama članicama, zastupnici također žele omogućiti bolju podršku za zemlje s manjim godišnjim prihodima te poljoprivrednike kako bi radili na ekološki prihvatljivi način.

 

Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, Nizozemska) izvjestitelj je odgovoran za postupak u Europskom parlamentu. Na plenarnom zasjedanju 13. lipnja Catherine Bearder (ALDE, UK) u njegovo ime poručila je: „Najsnažniji signal koji Europski parlament može dati da smo ozbiljni vezano uz klimatske promjene je poduzimanje konkretnih mjera u skladu s obavezama iz Pariškog sporazuma i usvajanje regulacije o dijeljenju obaveza.“ Dodala je kako s ili bez Trumpa, zelena ulaganja i mjere u skladu sa Sporazumom ne smiju stati.

 

Kako EU reže emisije

 

U listopadu 2014. čelnici država i vlada EU-a usvojili su okvir za klimu i energetiku koji uključuje obavezne ciljeve za smanjenje emisija za 40 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. Svi sektori gospodarstva moraju pridonijeti. Industrijski sektor i energetika moraju rezati emisije za 43 posto, dok ostali trebaju naći 30 posto. U oba slučaja smanjenja se uspoređuju s osnovicom iz 2005. Radi se o ciljevima koji su dio obaveza preuzetih Pariškim sporazumom.