Zastupnici traže globalnu zabranu za ispitivanje kozmetike na životinjama 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Ispitivanje kvalitete kozmetičkih proizvoda na životinjama zabranjeno je u Europskoj uniji, a zastupnici sada traže od ostalih država da učine isto.

Ispitivanje na životinjama nezakonito je u Europskoj uniji od 2004. za gotove kozmetičke proizvode te od 2009. za sastojke u kozmetici. Postupno je također zabranjeno reklamiranje proizvoda koji sadrže sastojke testirane na životinjama. Međutim, u otprilike 80 posto ostalih zemalja svijeta, ispitivanje kozmetike na životinjama još uvijek je dozvoljeno.  


Europa je najveće tržište za kozmetičke proizvode na svijetu i taj sektor odgovoran je za oko dva milijuna radnih mjesta. Od sapuna i šampona do šminke i parfema, u prosjeku se koristi najmanje sedam različitih kozmetičkih proizvoda svakog dana. Pravila Europske unije osiguravaju da su svi ti proizvodi sigurni za zdravlje ljudi, a brinemo se i za dobrobit životinja.


U novoj rezoluciji usvojenoj 3. svibnja zastupnici pozivaju na globalnu zabranu ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama te na zabranu prodaje takvih kozmetičkih proizvoda prije 2023.


Rezolucija poziva Europsku uniju da bude predvodnik u borbi za globalnu zabranu unutar okvira UN-a te da se stroge zabrane koje imamo postavljene ne ublaže kroz trgovinske pregovore ili pravila Svjetske trgovinske organizacije.


Parlament šalje jaku poruku da se radi o praksi koja više ne može biti opravdana. „Vjerujem da smo pokazali u EU-u kako je zabrana održiva, stoga moramo djelovati“, kaže Miriam Dalli (S&D, Malta).


Rezolucija dodaje da zabrana prakse u EU-u nije ugrozila sektor ni razvoj, te naglašava kako je veliki potencijal u inovacijama i istraživanju te razvoju alternativnih metoda. Naročito je bitno nastaviti razvoj tih metoda kod sastojaka koji se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, a koji se prema pravilima za te sektore i dalje testiraju na životinjama.


Dobrobit životinja u EU-u


Rezolucija odražava stajalište građana. Naime, prema istraživanju Eurobarometra iz 2016. 90 posto građana EU-a slaže se da standardi za dobrobit životinja trebaju biti prepoznati svugdje u svijetu, a 89 posto kaže da EU treba učiniti više u promociji razumijevanja važnosti dobrobiti životinja na međunarodnom planu.