Zastupnici podržali centralizirani sustav odlučivanja o azilu u EU-u  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Parlamentarni Odbor za građanske slobode odobrio je nova pravila prema kojima bi se skratio postupak izdavanja azila u EU-u.

Europska imigracijska kriza jasno je ukazala na nedostatke postojećeg sustava azila. Prema novom prijedlogu kojeg je odobrio Odbor za građanske slobode 25. travnja, za izdavanje međunarodne zaštite u EU-u uvodi se zajednički postupak. Kada odluku Odbora potvrdi plenarna skupština zastupnici će pokrenuti pregovore s Vijećem. Cilj je zaustaviti takozvani „shopping azila“ te osigurati usklađeni postupak u svim državama članicama.

Govoreći uoči glasovanja izvjestiteljica Laura Ferrara (EFDD, Italija) istaknula je da je migracijska kriza posljednjih godina dovela postojeći sustav do krajnjih granica.: „Važno je da imamo koncizni, učinkoviti postupak koji neće preopteretiti države članice s birokracijom. Imamo u vidu jasne vremenske granice: šest mjeseci za prihvaćanje ili odbacivanje molbe za međunarodnu zaštitu.“

Ferrera je također rekla da svi koji se prijavljuju za azil imaju pravo na pravnu pomoć: „Želimo zaštititi prava izbjeglica, u smislu pravovremenog informiranja i valjanosti postupka.“

Svi koji se prijavljuju za azil to moraju učiniti u onoj zemlji u kojoj su prvi put prešli granicu, odnosno u zemlji u skladu s izmijenjenom regulativom iz Dublina.

Nova pravila također uključuju bolju zaštitu djece te popis sigurnih zemalja podrijetla - zemalja s demokracijom u kojoj nema progona ili prijetnji nasiljem i mućenjem. Odbor je poručio da Turska nije sigurna zemlja podrijetla.

Saznajte više o europskom sustavu azila.

Prijedlog je dio većeg projekta izmjene sustava azila. U svojoj osnovi ima izmjenu regulative iz Dublina koja odlučuje o odgovornosti država članica u postupku izdavanja azila. Parlament također podržava prijedlog za jačanje ureda za potporu.

Unija, Norveška i Švicarska u 2017. zabilježile su 709 913 molbi za azil.