Besplatnim pokazima za putovanje željeznicom otvaramo Europu mladim ljudima 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Alice i Lisi putuju zajedno zahvaljujući #DiscoverEU projektu @lisi_meets_world, Instagram  

Otvoren je novi krug prijava za inicijativu Europskog parlamenta kojom se želi omogućiti mladim ljudima da besplatno otkriju EU. Ne propustite se prijaviti.

Ako imate 18 godina, građanka ste, odnosno građanin Europe i želite otkriti države članice i europsku kulturu, iskoristite inicijativu „Otkrijte EU“.


Zahvaljujući prijedlogu tijekom Europskog događanja za mlade (EYE) 2014. koji je podržan od strane zastupnika Europskog parlamenta, oko 50 tisuća osamnaestogodišnjaka (njih 399 iz Hrvatske), dobilo je besplatnu kartu za putovanje Europskom unijom od pokretanja projekta u lipnju 2018. Sada još 20 tisuća mladih ima priliku iskoristiti inicijativu u novom krugu.

 

„Otkrijte EU“

Najmanje 20 tisuća mladih dobit će priliku putovati između 1. travnja i 31. listopada 2020. 

Internetske prijave traju od 7. studenog u podne do 28. studenog u podne, a prijaviti se mogu Europljani rođeni 2001. godine. Sudionici mogu putovati najmanje jedan i najviše 30 dana u barem jednu stranu državu članicu.


Pokaz pokriva željeznicu, s tim da će se u ograničenom broju slučajeva moći koristiti i druge vrste prijevoza kao vlak i trajekt, primjerice, za mlade s poteškoćama ili pojedince koji moraju doputovati iz udaljenih područja. U iznimnim slučajevima bit će dozvoljeno putovanje zrakoplovom.


Osobe s poteškoćama također mogu zatražiti dodatnu financijsku pomoć, primjerice, za troškove prijevoza psa vodiča.


Mrežne stranice Europskog portala za mlade i Facebook stranica sadrži sve potrebne informacije.

 

Podrška Europskog parlamenta

Europski parlament zalagao se za ideju besplatnih pokaza za mlade Europljane, glasujući tri puta o rezolucijama kojima se podržala inicijativa.

Zastupnici vjeruju da će inicijativa omogućiti mladima da otkriju raznolikost Europe, bolje razumiju jedni druge i nauče više o zajedničkoj povijesti.