Europske snage solidarnosti: Prilika za mlade 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Novi prioriteti za Europske snage solidarnosti  

Ako imate između 18 i 30 godina i želite pomoći drugima, uključite se u Europske snage solidarnosti.

Zastupnici su 18. svibnja 2021. proširili područje djelovanja Europskih snaga solidarnosti i odobrili program za razdoblje 2021.-2027.

Europske snage solidarnosti postaju samostalan volonterski program s vlastitim proračunom i uključuje potprogram humanitarne pomoći, koji je prethodno bio samostalni program. Program je uključiviji od prethodnog, a Komisija i države članice moraju predstaviti plan za povećanje sudjelovanja mladih u nepovoljnom položaju. Mladi će sada moći volontirati i u svojoj zemlji.


Programom se predlažu volonterske aktivnosti za mlade u dobi od 18 do 30 godina, a Europski parlament uspješno je povećao njegov proračun za 15 posto u odnosu na prethodni program (2018.-2020.).

Pokrenute 2016. godine, Europske snage solidarnosti inicijativa su Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade. Mogu volontirati ili raditi na projektima u svojim zemljama ili inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe.

Cilj je pružiti mladim ljudima priliku da nauče nove vještine za osobni, društveni i profesionalni razvoj, uključujući učenje i trening, dok istovremeno pomažu drugima.

Projekti su iz područja obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša, rad s djecom i starijima te migrantima i tražiteljima azila - s tim da prioritet ima humanitarni rad.

Aktivnosti ne bi trebale imati negativan utjecaj na postojeća radna mjesta i programe te trebaju podržavati načela društvene odgovornosti.

Prijave za Europske snage solidarnosti moguće su s navršenih 17 godina, ali potrebno je imati 18 godina za rad na projektima.

Saznajte više o socijalnim politikama EU-a.