Moć žena u politici: Međunarodni dan žena 2019. 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Pratite događaje u Parlamentu povodom Međunarodnog dana žena  

Europski parlament ove godine povodom Međunarodnog dana žena naglašava važnost uključenosti žena u politiku. Kolinda Grabar-Kitarović je posebna gošća na prigodnom događaju.

Ravnopravnost žena i muškaraca jedan je od ciljeva Europske unije. Europski se parlament oduvijek zalagao za ravnopravnost spolova, a ove godine povodom Međunarodnog dana žena organizira događaje koji naglašavaju važnost žena u politici, naročito u okviru nadolazećih europskih izbora.


Događaji u Parlamentu


U četvrtak, 7. ožujka, Odbor za prava žena i jednakost spolova (FEMM) u suradnji s Upravom za odnose s nacionalnim parlamentima organizira Međuparlamentarni sastanak odbora na kojem će se baviti sljedećim temama: moć žena u politici te kako ju povećati i mlade žene u politici.

Prisutne će biti i predsjednica Odbora za prava žena i jednakost spolova, Vilija Blinkevičiūtė i Věra Jourová, povjerenica Europske komisije za ravnopravnost spolova.

Ostali govornici su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Skupine na visokoj razini za jednakost spolova i raznolikost, Dimitrios Papadimoulis te Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije.

Debatu možete pratiti uživo od 9:00 sati (7. ožujka).


U utorak i srijedu, 5. - 6. ožujka, Parlament organizira seminar za novinare s posebnim fokusom na nadolazeće europske izbore. Paneli uključuju:

  • Koliko je (još uvijek) ravnoteža spolova u politici neuravnotežena?
  • Što je još potrebno za razbijanje staklenog stropa u politici zauvijek? Hoće li nova generacija pokrenuti promjenu?
  • Europski izbori: Za što će žene glasovati?
  • Europski izbori: Što političke grupe nude ženama o rodnoj ravnoteži i njihovom osnaživanju?

Pridružite nam se na društvenim mrežama


U četvrtak u 16:00 sati moći ćete, na Facebooku i Instagramu, pratiti razgovor uživo sa zastupnicom Angelikom Mlinar (ALDE, Austrija), autoricom rezolucije o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu.

O važnosti uključenosti mladih žena u politiku razgovarat ćemo u petak u 17:00 sati s volonterima kampanje #ovajputglasam. Razgovor će se također prenositi preko društvenih mreža Facebook i Instagram.