Emisije CO2 u prometu EU-a: Činjenice i brojke 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Jeste li se ikada zapitali koju količinu emisija CO2 proizvode automobili? Jesu li električna vozila zaista ekološki prihvatljivija alternativa? Saznajte u našim infografikama.

Sektor prometa bio je odgovoran za otprilike četvrtinu ukupnih emisija CO2 u EU-u, od čega 71,7 posto odlazi na cestovni promet, prema izvješću Europske agencije za okoliš. Jedan od ciljeva koje Europska unija poduzima kako bi ostvarila smanjenje emisija ugljičnih plinova je smanjenje emisija iz prometa za 90 posto do 2050. u usporedbi s razinama emisija iz 1990.Infografika: emisije u EU-u  

Emisije CO2 u porastu

Promet je jedini sektor u kojem su emisije stakleničkih plinova porasle u posljednja tri desetljeća, a porasle su za 33,5 posto između 1990. i 2019. godine.

Postizanje ovog cilja neće biti lako s obzirom da se stopa smanjenja emisija usporila.

Trenutne projekcije navode smanjenje emisija iz prometa do 2050. na samo 22 posto, što je daleko iza trenutnih ambicija.

Infografika: emisije prometa u EU-u  

Automobili kao glavni zagađivači

Cestovni promet čini oko petinu emisija stakleničkih plinova u EU-u.

Emisije CO2 iz putničkog prijevoza značajno se razlikuju ovisno o načinu prijevoza. Osobni automobili glavni su zagađivači i čine 60,7 posto ukupnih emisija CO2 iz cestovnog prometa u Europi.

S prosječnom stopom popunjenosti od 1,6 ljudi po automobilu u Europi u 2018., dijeljenje automobila ili prelazak na javni prijevoz, vožnja biciklom i pješačenje, mogli bi pomoći u smanjenju emisija.

Jesu li električni automobili ekološki prihvatljiviji?


Postoje dva načina za smanjenje emisija CO2 kod automobila: učinkovitijim vozilima ili promjenom potrošenog goriva. U 2019. godini, većina automobila u Europi koristila je dizel (66,70 posto), te benzin (24,55 posto); međutim, električni automobili dobivaju na snazi, čineći 11 posto svih novih registriranih osobnih vozila 2020. godine.

Prodaja električnih vozila (električna vozila na baterije i hibridna električna vozila) porasla je od 2017. i utrostručila se 2020. kada su se počeli primjenjivati trenutni ciljevi CO2. Električna kombi vozila činila su 2,3 posto tržišnog udjela u novoregistriranim kombijima u 2020. godini.

U obzir se moraju uzeti ne samo emisije CO2 tijekom vožnje automobila, već i emisije uzrokovane njegovom proizvodnjom i odlaganjem.

Proizvodnja i odlaganje električnog vozila manje je ekološki prihvatljivo od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, a razina emisija iz električnih vozila varira ovisno o tome kako se proizvodi električna energija.

Ipak, uzimajući u obzir prosječnu miješanju energiju u Europi, električni automobili već dokazuju da su čišći od vozila koja koriste benzin. Kako će se u budućnosti povećavati udio električne energije iz obnovljivih izvora, električni će automobili postati još manje štetni za okoliš.

Infografika: razvoj emisije CO2 iz novih osobnih automobila  

Ostale mjere i ciljevi EU-a


U srpnju 2021. Europska komisija predložila je smanjenje ograničenja emisija iz automobila i kombija za daljnjih 15 posto od 2025. godine; slijedi smanjenje od 55 posto za automobile i 50 posto za kombi vozila do 2030. i postizanje nulte emisije do 2035. Parlament je usvojio svoje pregovaračko stajalište na plenarnoj sjednici 8. lipnja, podržavši i cilj Komisije o nultim emisijama do 2035. i revidirajući ciljeve emisije za automobile i kombije za 2030. godinu. Parlament sada može pristupiti razgovorima sa zemljama EU-a.


Kako bi smanjio emisije iz cestovnog prometa, EU namjerava nadopuniti predložene ciljeve CO2 za automobile i kombije sa:

• novi sustav trgovanja emisijama (ETS) za cestovni promet i zgrade

• povećan udio obnovljivih transportnih goriva

• ukidanje poreznih olakšica za fosilna goriva

• reviziju zakona o infrastrukturi za alternativna goriva radi proširenja kapaciteta

Pročitajte više o obnovljivom vodiku, čistom gorivu o kojem zastupnici raspravljaju.


Osim postavljanja ciljeva za emisije automobila, zastupnici Europskog parlamenta razmatraju i druge mjere  za zrakoplove i brodove: uključujući pomorski promet u shemu trgovanja emisijama; revidiranje sheme za zrakoplovstvo; te predlaganje održivijih goriva za zrakoplovstvo i brodove. Unatoč tome što čine samo oko 8 % ukupnih emisija EU-a, emisije iz zrakoplovstva i brodarstva rastu.

Više o napretku EU-a prema ostvarenju ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena pronađite ovdje.