Istraživanje cjepiva i lijekova za COVID-19 i djelovanje EU-a 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Dok se svijet trudi suzbiti pandemiju koronavirusa EU podupire što brži razvoj cjepiva i učinkovitog liječenja.

EU je razvila koordinirani odgovor na trenutnu krizu. Financiranje istraživanja i inovacija za pronalazak lijeka za Covid-19 ključan je dio tog plana.

EU i države članice blisko surađuju u utrci za pronalaženjem sigurnih i učinkovitih cjepiva za borbu protiv širenja bolesti COVID-19. Naglasak je na razvoju profilaktičkog cjepiva za sprečavanje bolesti i terapeutskog cjepiva za liječenje. Uvode se ubrzani regulatorni postupci kako bi se sigurni, učinkoviti i visokokvalitetni lijekovi mogli što prije staviti na tržište.

Zastupnici su 14. svibnja raspravljali s potpredsjednikom Komisije Margaritisom Schinasom i hrvatskim predsjedništvom o tome kako EU može potaknuti razvoj cjepiva protiv koronavirusa i liječenje. Zastupnici su pohvalili napore EU-a u podupiranju istraživanja, ali i naglasili potrebu za lijekovima široko dostupnim po pristupačnim cijenama.


Borba protiv virusa


Europska komisija namijenila je 48,25 milijuna eura za 18 istraživačkih projekata u sklopu Obzora 2020, programa EU-a za financiranje istraživanja.

Istraživački timovi, njih 151 iz zemalja diljem EU-a i šire, koji sudjeluju u ovim projektima rade na poboljšanju spremnosti i odgovoru na izbijanje kroz bolji sustav praćenja za sprječavanje i kontrolu širenje virusa; bržim i točnijim dijagnostičkim testovima; novom liječenju i razvoju cjepiva.


Istraživački timovi razmjenjivat će informacije kako bi ubrzali reakciju sustava javnog zdravstva.


Do kraja ožujka Europska komisija prikuplja istraživačke prijedloge za razvoj liječenja i dijagnostike za borbu protiv virusa i bolju pripremljenost za buduće epidemije. Rade u okviru Inicijative za inovativne lijekove (IMI), javno privatnog partnerstava EU-a i farmaceutske industrije, također financiranog kroz Obzor 2020. Odabrano je osam velikih projekata, a Komisija je povećala svoje obveze na 72 milijuna eura, u odnosu na prethodno planiranih 45 milijuna, dok će farmaceutska industrija osigurati 45 milijuna eura.


Europske komisija 16. ožujka osigurala je financijsku potporu od 80 milijuna eura CureVacu, inovativnoj njemačkoj kompaniji koja se bavi razvojem cjepiva, s ciljem razvoja cjepiva za koronavirus.

EU je 4. svibnja organizirao prikupljanje financijskih sredstava putem događaja Coronavirus Global Response u suradnji s WHO-om i drugim globalnim partnerima, zahvaljujući kojem je prikupljeno 7,4 milijarde eura za razvoj cjepiva, dijagnostike i liječenja koronavirusa.

Komisija je 19. svibnja objavila da iz programa Obzor 2020. mobilizira još 122 milijuna eura za istraživanje koronavirusa, a 11. kolovoza objavila je da su odabrana 23 projekta koja dobivaju 238 milijuna. Ukupno 347 istraživačkih timova iz 40 zemalja unutar i izvan Europe radit će na brzoj proizvodnji vitalnih medicinskih potrepština, opreme za testiranje, liječenje i prevenciju, kao i za razvoju medicinskih tehnologija i digitalnih alata koji poboljšavaju otkrivanje, nadzor i njegu pacijenata.


Već pokrenuti programi


EU na raspolaganju ima neke mehanizme za financiranje istraživanja i hitnih slučajeva, koji su već aktivirani za suzbijanje posljedica koronavirusa. Oni, između ostalog, uključuju PREPARE, projekt koji poboljšava pripremljenost bolnica u Europi i povećava njihova saznanja o dinamici izbijanja te Europski arhiv virusa, virtualnu kolekciju virusa koja istraživačima osigurava materijal za dijagnoze.


EU podupire i razvojne tvrtke (startup) te male i srednje poduzetnike u razvoju inovacija koje mogu pomoći u borbi protiv koronovirusa, uključujući projekt za posebne izolacijske jedinice za bolesnike EpiShuttle, te tehnologiju filtriranja zraka za izdvajanje virusnih čestica m-TAP.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici 14. svibnja Schinas je rekao da Komisija radi na novoj farmaceutskoj strategiji EU-a kako bi EU u budućnosti bio otporniji i kako bismo izvukli pouke iz trenutačne krize. Strategija treba biti predstavljena kasnije ove godine.