Top teme plenarnog zasjedanja: Stanje EU-a, oporavak, COVID-19 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici su raspravljali o stanju EU-a, osmislili mjere za borbu protiv bolesti COVID-19 i otvorili put pokretanju plana oporavka na rujanskom plenarnom zasjedanju.

Stanje EU-a


Zastupnici su u srijedu raspravljali o novim planovima EU-a za borbu protiv klimatskih promjena, rasizma, prijetnji zdravlju i problema vezanih uz migracije s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen nakon njezinog prvog govora o stanju Europske unije.


Proračun i oporavak


Parlament je u srijedu odobrio postupak kojim će se EU-u omogućiti pozajmljivanje 750 milijardi eura za plan oporavka od pandemije COVID-19. Zastupnici su također pozvali na pravno obvezujući vremenski raspored za uvođenje novih izvora prihoda za proračun EU-a.


COVID-19


Države članice EU-a trebaju uskladiti kriterije oko definiranja pozitivnih slučajeva COVID-19, smrti uzrokovane tom bolešću i oporavka od zaraze kako bi se omogućila objektivna procjena zdravstvenih rizika u zemljama, poručuju zastupnici u rezoluciji izglasanoj u četvrtak.


Zastupnici su donijeli i rezoluciju u kojoj pozivaju na ulaganje većih napora EU-a u rješavanje problema nestašice lijekova poticanjem lokalne proizvodnje i boljom koordinacijom među državama članicama, te su odobrili povećanje od 6,2 milijarde eura u ovogodišnjem proračunu za rješavanje krize i ubrzavanje razvoja i primjene cjepiva.


Mehanizam za civilnu zaštitu


Parlament je glasovao za preustroj Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu kako bi se državama članicama pomoglo da brže i učinkovitije odgovore na hitne slučajeve velikih razmjera, uključujući medicinske poput pandemije COVID-19.


Fond za pravednu tranziciju


Fondu za pravednu tranziciju, koji se uspostavlja kako bi se pružila potpora regijama koje ovise o fosilnim gorivima u njihovoj tranziciji prema održivoj budućnosti, treba dodijeliti više sredstava ako EU želi ostvariti svoje klimatske ciljeve, poručili su zastupnici u srijedu. Parlament je usvojio svoje stajalište o funkcioniranju fonda prije pregovora s Vijećem i Komisijom.


Emisije iz brodova i automobila


Parlament je u srijedu glasovao o uključivanju emisija CO2 iz pomorskog prometa u sustav EU-a za trgovanje emisijama. Zastupnici smatraju da i brodovi moraju doprinijeti klimatskoj neutralnosti.


Također ustraju na tome da se u automobilima treba poštovati ograničenje emisija u stvarnim uvjetima vožnje te da odredbe kojima se dopuštaju odstupanja između rezultata laboratorijskih ispitivanja i stvarne vožnje trebaju prestati vrijediti do rujna 2022.


Vanjska politika


Nakon izvješća o izbornim prijevarama na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji u kolovozu Parlament je pozvao na nove izbore i sankcije protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.


Zastupnici su također pozvali na provođenje međunarodne istrage o pokušaju ubojstva ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog te na izricanje sankcija počiniteljima.


Turska mora odmah okončati nezakonite operacije bušenja u istočnom Sredozemlju, zastupnici su poručili u drugoj rezoluciji.


Integracija Roma


Romi u Europi pate od najviših stopa siromaštva i socijalne isključenosti, ističu zastupnici u rezoluciji usvojenoj u četvrtak. Pozivaju države članice EU-a da učine više kako bi im osigurale pristup obrazovanju i razvoju u ranom djetinjstvu te okončale diskriminaciju i segregaciju.


Potpora kulturi


Zastupnici su u rezoluciji usvojenoj u četvrtak zatražili da se dio sredstava EU-a za oporavak dodijeli za izravnu i brzu potporu za kulturne i kreativne sektore u teškoj situaciji.