Zaustavite nezakonit prijenos sportskih sadržaja uživo, traže zastupnici 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

©Terovesalainen/AdobeStock  

Saznajte kako zastupnici žele zaustaviti piratstvo sportskih prijenosa uživo.

Prijenos sportskih aktivnosti organizatorima događanja osigurava važan izvor prihoda. Međutim, sportska emitiranja uživo često se ilegalno prenose putem posebnih profesionalnih internetskih stranica, čiji se poslovni model temelji na pretplati ili oglašavanju.

80%  ; prihoda vlasnika prava proizlazi iz prava emitiranja

Podijelite taj citat: 

Time se krše prava intelektualnog vlasništva, a korisnici izlažu rizicima poput krađe podataka ili prijevara s kreditnim karticama.

Sportska događanja i autorska prava

Sportski događaji sami po sebi ne mogu se zaštititi autorskim pravom jer nisu „djelo”, prema definiciji zakonodavstva EU-a o autorskom pravu. No snimke sportskih događanja su zaštićene. Neke su države uvele posebna pravila za prijenose uživo, ali ona nisu usklađena na razini EU-a.

Potreba za brzom pravnom zaštitom


Sportski prijenosi uživo imaju vremenski ograničenu gospodarsku vrijednost, trajanje događanja, što znači da je prostor za djelovanje protiv piratstva malen.

Trenutačni postupci protiv piratstva su dugotrajni i ne mogu se odmah primijeniti, pa su time neučinkoviti. Zastupnici smatraju da je najbolji pravni lijek trenutačan prekid neovlaštenog emitiranja.

„Piratstvo sportskih događaja uživo glavni je izazov za organizatore sportskih događaja. Problem postojećih mjera je što izvršenje dolazi prekasno. Izvješće poziva Komisiju da razjasni i prilagodi postojeće zakonodavstvo, uključujući mogućnost izdavanja zahtjeva za blokiranje pristupa ili uklanjanje neovlaštenog internetskog sadržaja u stvarnom vremenu”, izjavio je izvjestitelj Angel Dzhambazki (ECR, Bugarska).

Kako zastupnici žele riješiti problem nezakonitog prijenosa

U izvješću koje je Parlament odobrio 19. svibnja 2021. poziva se na proširenje postojećih prava na prijenos uživo. Od Europske komisije se traži predlaganje konkretnih mjera prilagođenih sportskim događajima uživo kako bi se omogućilo trenutačno uklanjanje sadržaja ili onemogućivanje pristupa sadržaju bez blokiranja zakonitog emitiranja uživo.

Uklanjanje nezakonitog sadržaja treba se provesti odmah nakon primitka obavijesti, a najkasnije 30 minuta nakon početka događaja. Nova pravila trebaju biti usmjerena na profesionalne pružatelje usluga, a ne na gledatelje koji često ne znaju da konzumiraju nezakonit sadržaj.

Pravila se ne trebaju primjenjivati na sadržaje ili snimke uživo od strane publike jer se time ne krše nikakva prava i sastavni su dio navijačke kulture.